3. mjesto Valovoj posadi na drugom činu D-Marin CSL-a

421

Očekivalo se da će u drugom kolu lige nastupiti osam ekipa kao što je to bio slučaj na prvom izdanju, pogotovo jer su se sve ekipe obvezale za nastup na sva tri kola. Ali u subotu ih je na startu nedostajalo čak tri. Jedna posada se ispričala tjedan dana prije starta dok su dvije svoje nesudjelovanje obznanile u u vrlo nezgodnim trenucima za organizatora koji više nije mogao zanemariti izostanak ovoliko ekipa zbog formata jedrenja, a s druge strane je bilo prekasno za uključiti neke druge zainteresirane timove.

S obzirom na rezultate iz prvog kola i Pravilnik lige za ovo kolo su formirane dvije skupine:

PLATU 25

  1. JK Val
  2. Mareus
  3. JK Medveščak
  4. JK Primošten

J70

  1. YC Kornati
  2. RI Crew
  3. JK Bura
  4. YC Zlarin

Problem s početka članka je u tome što u Šibenik nisu stigle posade iz Makarske, Primoštena i sa Zlarina. Na Platuima bi jedrila tri tima, a na J70 samo dva.

Natjecatelji su zajedno s organizatorima i Regatnim odborom zaključili da u ovom slučaju nema smisla forsirati oglašeni sustav. Kao zamjena izabran je sustav jedrenja u floti od četiri jedrilice, tako da u svakom plovu pauzira druga posada, a rezime je ukupno pet plovova s tim da je svaka posada odjedrila četiri plova. Naravno, odlučeno je da se taj krug nastoji odjedriti u subotu i da ga se smatra kvalifikacijskim za finalnu skupinu drugog kola.

Izabrano je da se ovaj krug jedri na Platuima, a regatno polje je postavljeno po jugu koje je puhalo do umjerenih 13-14 čvorova. Sunčano vrijeme i ugodan vjetar bili su idealni za jedrenje. Istina, treba uzimati u obzir i morska (riječna) strujanja u Šibenskoj luci, ali sve to daje dodatnu draž.

Već prvi plov je krenuo ozbiljno po pitanju sudačkih odluka, jer je domaća Šibenska ekipa dobila DSQ u ovom plovu. Razlog je nepravovremeno iskupljivanje za dobiveni penal. Naravno, suđenje je i ovaj put bilo direktno na moru. Ovo je bio jedini kiks u kvalifikacijama za posadu JK Val. U preostala svoja tri plova su pobijedili i zauzeli prvo mjesto na ljestvici.

Ostale ekipe su bile također stabilne po pitanju prosjeka svojih ulazaka u cilj. Mareus je sa “zamjenskim” kormilarom, Zvonkom Jelačićem, po kvaliteti prikazanog bio na visokom drugom mjestu. Iza njih su se bodovno smjestili momci iz YC Kornati, pa posada iz JK Neverin, dok je na posljednjem mjestu ostala posada JK Medveščak. Zanimljivo je da momci iz Zagreba, nakon odbacivanja, u zbroj unose samo treće plasmane, ali matematika je neumoljiva i ipak zauzimaju 5. mjesto.

Za njih je tu drugo kolo i završilo. Prilikom dogovaranja sustava jedrenja odlučeno je i da u nedjelju jedre samo četiri prvoplasirane ekipe, jer je to na određeni način ipak finale kola unatoč tome što je samo pet posada u igri.

Nedjelja je bila rezervirana za “đejeve” i jurcanje genakerima.

Uvjeti na moru su bili slični onima od subote… jednako sunčano, južin do 12-13 čvorova. Tek u ranim poslijepodnevnim satima kad je vjetar slabio polako je okretao u lijevo i polje se moralo zarotirati.

Na jedrilicama J70 situacija je bila dosta drugačija nego na Platuima. Sad su dominantni bili Murterini čiji kormilar Duje Fržop je stekao značajno iskustvo u ovom stilu jedrenja dok je s bratom Jurom jedrio u klasi 29er kao član JK Uskok iz Zadra, gdje su prešli iz matičnog Betinskog JK Žal nakon što su prerasli klasu Optimist. Od 8 finalnih plovova pobijedili su u čak 5!

Preostale tri pobjede su otišle u ruke splitskoj ekipi. Oni su nastavili dobar prosjek od petka i do kraja dana su skupili dovoljno bodova da se moralo i njih uzete u obzir kao konkurente za vrh ljestvice.

Pobjednici prvog dana, momci iz Šibenika, nisu bili na jednakoj razini prikazanog jedrenja kao u subotu. Tehnički su skoro savršeno odrađivali sve manevre, pogotovo u jedrenju s genakerom, ali nije im od ruke išlo s optimalnim kutevima jedrenja. Također su im na početku dana dosuđena dva penala koja su ih izbacila iz balansa i nisu uspjeli pokazati svoje najbolje izdanje do kraja dana.

A što se tiče posade iz Rijeke, oni su imali sastav posade bitno drugačiji nego u prvom kolu. U nedjelju su čak jedrili i s drugim kormilarom. Gđica. Niki Keser je preuzela kormilo jer je Hrvoje Petrović zbog obaveza morao izostati. U prvom kolu su zauzeli 3. mjesto u konkurenciji 8 posada, ali i novoosvojena četvrta pozicija im je osigurala ulazak u finale Croatian Sailing League koje će se jedriti za mjesec dana. U principu sve četiri posade koje su jedrile u nedjelju su finalisti Lige.

Fotografije s regate možete pronaći ovdje za subotu, a ovdje za nedjelju.

A također i dva video klipa su spremna za pregled. Ovdje se nalazi pregled subote, a ovdje pregled nedjelje.