Božićna i novogodišnja čestitka

350

Dragi prijatelji, u ime Izvršnog Odbora kluba svim članovima, prijateljima kluba i sponzorima želim
Sretan Božić i Novu godinu.

Podsjećam Vas da je stiglo vrijeme za obnovu članarina. Članarina u klubu za 2017. godinu iznosi 200 kuna. Verifikacija pri Hrvatskom jedriličarskom savezu iznosi 50 kuna + PDV, ukoliko se uplati do 31. siječnja 2017., nakon toga roka se iznos povećava. Dakle, za one koji namjeravaju nastupati na regatama u slijedećoj godini, preporučamo uplatiti 265 kuna prije 31. siječnja, nakon toga za članstvo u klubu i verifikaciju potrebno je uplatiti čak 300 kuna. Za one koji ne jedre po regatama, dovoljna je samo članarina u klubu koja je uvijek ista za tekuću godinu, bez obzira kada se uplati, no ipak molimo da svoje članstvo regulirate što prije.

Kao što je već uobičajeno, ovom prilikom uz čestitku članove kluba ukratko upoznamo i s klupskim aktivnostima u protekloj godini:

Siječanj 2016.

 •  U Novu godinu tradicionalno ušli smo s još jednim novogodišnjim kupanjem na plaži Banj kojeg je JK Val organizirao 4. put.
 •  Tim veselije je bilo i što smo primili sjajne vijesti s Hvarske Novogodišnje regate gdje je Marin Desabota bio ukupni pobjednik u klasi laser radial a ujedno i najbolji junior do 19 godina. Na istoj regati Marko Smolić 4. ukupno u klasi laser radial ujedno i 2. Junior, Ante Jušić 8. ukupno u kasi radial i 4. Junior, Martin Petković 18. ukupno u klasi laser radial. Roko Copić je bio 4. ukupno u klasi laser 4.7 i ujedno 2. kadet (do 16 godina). Bila je to prava najava odlične sezone za naše mlade jedriličare!
 • Održan je 10. Rogoznički kup koji je bio ujedno i Državno prvenstvo radio upravljanih jedrilica klase Ineternational One Metre (IOM).
 • U organizaciji JK Val i Vijeća zbora sudaca pri Hrvatskom jedriličarskom savezu, u prostorijama Vala održan je seminar sudaca match – race jedrenja. Okupilo se dvanaest hrvatskih i slovenskih sudaca. Usvojila su se nova pravila koja je svjetska Match Race organizacija odlučila testirati u 2016. godini.
 • Održana je prva ovogodišnja WCS Match Race regata u Šibeniku u organizaciji Wave Sailing Centra.

Veljača 2016.

 • Velika nagrada Mornara u Splitu – Roko Copić u klasi laser 4.7 na pobjedničkom postolju, osvojio treće mjesto. Juraj Radačić je bio 14. U klasi laser radial Marin Desabota 8., Ante Jušić bio je 10., Martin Petković 15., a Marko Smolić 19. Komentar trenera Tea Piasevolija: „U ovoj sezoni imamo drugačiji koncept i ciljeve; ne jurimo, nego analiziramo. Neke segmente smo unaprijedili kroz pripremno razdoblje, a u nekima je konkurencija trenutačno bolja, no radi se o nijansama. Roko Copić je u Splitu napravio odličan rezultat, brzo napreduje i obećava. Moram naglasiti da je stručni tim u Valu od početka sezone ojačan za još jedno ime – naime, pomoćni trener postao je Simon Triva, nekad vrhunski šibenski laseraš, koji je karijeru završio zbog fakultetskih obveza.“
 • Održana druga ovogodišnja WSC Match Race regata u Šibeniku.

Ožujak 2016.

 • Grad Šibenik i JK Val potpisali povijesni ugovor o gradnji i korištenju novih prostorija – Valu dato zemljište na nesmetano upravljanje na rok od 30 godina.
 • Marko Smolić 2. u Laser Radialu na Otvorenom prvenstvu Splita.
 • Ekipa JK Val sudjeluje u Europskom kupu u slovenskom Kopru.

Travanj 2016.

 • Održan tradicionalni međunarodni Solaris Cup, sedma po redu kriterijska regata za klasu optimist u organizaciji JK Val. Sudjelovalo čak 139 natjecatelja.
 • Anđela X pobjednik Grand Prix Slovakia 2016.
 • 19. travnja održana redovna godišnja skupština kluba.
 • Roko Copić pobjednik regate Olympic Sailing Week u Splitu
 • Počinje akcija pod nazivom “Tikula za Val” čiji je cilj prikupljanje dobrotvornih priloga za gradnju novog klupskog objekta.

Svibanj 2016.

 • Šibenik od 18. do 21. svibnja ove godine, u organizaciji JK Val i D-Marin Mandalina, ugostio jednu od najprestižnijih jedriličarskih regatta klase Farr 40.
 • Pomorsko učilište Adria Libar sponzorira dva perspektivna Valova jedriličara u edukaciji za profesionalnog skipera.
 • Valova ekipa sudjeluje u „Kulinarskom okršaju gradskih timova“ koji se održao u sklopu festivala Okusi Mediteran.

Lipanj 2016.

 • Lapadska regata u Dubrovniku – Dva zlata i jedno srebro – u klasi laser radial Marko Smolić zauzeo je prvo mjesto, a Marin Desabota bio je drugi. Roko Copić nastupio je u klasi laser 4.7 i zauzeo prvo mjesto. Odlična je to uvertira u juniorska svjetska i europska prvenstva na koja se ovoga ljeta spremaju jedriličari iz JK Val.
 • Održana regata povodom Međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku, klase Optimist, Laser Radial i Laser 4.7.
 • Počela škola jedrenja za najmlađe – kroz školu je prošlo 20-tak djece. Uspješno su svladali zahtjevan program škole, a neki od njih su i ostali u klubu te su se aktivno uključili u rad sekcije malih klasa jedreći u klasi Optimist.
 • Na Zlarinu održan ljetni pripremni kamp za mlade laseraše. Sudjelovali jedriličari i jedriličarke iz 10 hrvatskih i slovenskih jedriličarskih klubova.
 • Održana 16. regata Civitanova-Šibenik.

Srpanj 2016.

 • European Youth Championship Laser 4,7 – Crozon Morgat France – Roko Copić u srebrenoj skupini.
 • Svjetsko prvenstvo za klasu Laser Radial u Irskoj, Dun Laoghaire – sudjeluje ekipa JK Val – Marin Desabota, Marko Smolić i Ante Jušić s trenerom Teo Piasevolijem među 50 juniora i 50-tak seniora iz 46 zemalja.

Kolovoz 2016.

 • Nastup Roka Copića na Svjetskom prvenstvu za Laser 4.7 koje je organizirano u Njemačkom Kielu. Jedrio u srebrenoj skupini i završio je kao 93. od 260 natjecatelja. U skupini do 16 godina se plasirao na neloše 33. mjesto.
 • Light is Life – Šibenik je 28. kolovoza 2016. dobio podvodnu rasvjetu! Točno na dan kada je prije 121 godinu Šibenik dobio javnu rasvjetu među prvima na svijetu, na šibenskoj rivi zasvjetlila je podvodna rasvjeta zaslugom sponzora, Grada Šibenika i JK Vala, ali najviše najviše našeg člana Zorana Lučića Luce bez čije ideje i nevjerojatne energije i upornosti toga sigurno ne bi bilo. Održana je spektakularana noćna predstava, JK Val i Wave Sailing Centar održali su noćnu regatu, a na plutajućoj bini nastupili su Četiri tenora, pijanist Borna Erceg, mezzosopran Jelena Pletikosa i violončelist Zvonimir Perković. Na rivi je te večeri bilo nekoliko tisuća gledatelja!

Rujan 2016.

 • Državno prvensto za jedriličarske klase optimist i laser održano u Betini. Roko Copić je u laseru 4.7 dominirao regatom, da bi na kraju završio tek na jedanaestom mjestu te tako nije ponovio lanjski uspjeh kolege iz Vala, Marka Smolića, prošlogodišnjeg državnog prvaka. “Na polovici regate imao je deset bodova ispred ostalih i naravno da smo se nadali zlatu”, rekao je trener Teo Piasevoli. “U četvrtom plovu protiv Roka je dignut prosvjed zbog kolizije na startu, koje nije bilo, nakon čega ga je, na moje iznenađenje, međunarodni žiri odlučilo diskvalificirati. Tu situaciju sam vidio i bila je čista. Dapače, pohvalio sam Roka zbog tog poteza koji nije bio sporan, osim što je njime stekao veliku prednost odmah po startu, odnosno da protest nema nikakvog čvrstog utemeljenja”, kaže Piasevoli. Velika nepravda!

Listopad 2016.

 • U Splitu Otvoreno prvenstvo Hrvatske za seniore i juniore u olimpijskim klasama i Otvoreno prvenstvo Hrvatske za juniore u klasama 420, Laser radial, Laser 4.7 i Techno 293. Naša ekspedicija je bila brojna i imali smo predstavnike u skoro svim klasama. Marin Desabota je još godinu dana junior, pa je nastupio u konkurenciji 9 jedriličara iz Irske, Mađarske, Danske, Grčke i Hrvatske. Nakon 6 jedrenja završio je u ukupnom plasmanu kao 5. dok je među Hrvatima drugoplasiran sa samo jednim bodom zaostatka iza Dubrovčanina Aleca Cvinara. Među 38 radialista imali smo tri predstavnika. Najbolje se plasirao Marko Smolić koji je nakon 6 jedrenja regatu završio na 12. mjestu kao 9. Hrvat.

Studeni 2016.

 • U organizaciji Wave Sailing centra i JK Val u Šibeniku održano Prvenstvo Hrvatske u match race-u – Teo Piasevoli i ekipa su bili drugi i postali viceprvaci Hrvatske!
 • 19.11. održala se oproštajna zabava od naše “barake”!
 • 21.11. srušena je Valova Baraka, završeno je jedno razdoblje u povijesti kluba i počinje gradnja nove zgrade sredstvima prikupljenim u akciji “Tikula za Val” uz pomoć Grada Šibenika i sponzora. Klupska imovina i sve aktivnosti preseljeni sun a rezervnu lokaciju – bivši vojni objekt u uvali Minerska u kanalu sv.Ante.
 • 26.11. održano je Prvenstvo JK Val u monotipu – Valov kup.

Prosinac 2016.

 • Regata Sv.Nikole u Puli u optimistima i laserima uz sudjelovanje jedriličara i jedriličarki iz cijele srednje Europe, a naši su nastupili u Laserima 4.7 i radial. Roko Copić, aktualni viceprvak hrvatske u klasi Laser 4.7 u konkurenciji 68 jedriličara i jedriličarki završio je na vrlo visokom 3. mjestu! Postojala je i realna šansa za visočiji plasman, ali vrlo loš rezultat u posljednjem plovu ga je zaustavio na trećoj stepenici postolja. Među 36 radialaca imali smo tri predstavnika. Najbolje se jedrio Marko Smolić koji je do pretposljednjeg jedrenja bio u konkurenciji za postolje, ali crna zastava ga je vratila na peto mjesto u konačnom plasmanu. Također je dobro jedrio i Ante Jušić. Nažalost imao je OCS u prvom jedrenju i također ga ja zahvatila crna zastava kao i Marka u 5. plovu, pa se zbog velike količine bodova koje je dobio kao posljedicu tih svojih “nedjela” morao zadovoljiti 25. mjestom.
 • Održana je 17. Šibenska regata krstaša
 • Marijan Babić iz Poreča primio ovogodišnje priznanje Valovi Šibenika.
 • Održana 21. regata radio upravljanih jedrilica IOM a uz njih se na rivi zajedrilo i s malenim jedrilicama klase RG65.
 • Stigla je vijest da European Match Race Tour stiže u Šibenik! Riječ je o novom ciklusu regata dvobojskog jedrenja koji počinje s regatom u Šibeniku! Ekipa iz Wave Sailing Centra dobili su organizaciju tog natjecanja u Šibeniku u terminu 10-12. veljače 2017.Osim Šibenika jedri se i u Tivatskom Porto Montenegro, Beču, Monacu, u Marina di Ragusa na Siciliji, Kopenhagenu, Ploen u Njemačkoj i u talijanskoj Ravenni.
 • Održano finale ovogodišnjeg ciklusa regata flotnog jedrenja koja organizira Wave Sailing Center.

Ako ste imali strpljenja i interesa sve ovo pročitati do kraja, svaka Vam čast, zamislite kako je tek nama bilo sve ovo i odraditi!

Srdačan pozdrav u ime Izvršnog odbora JK Val Šibenik

Marin Paić, dr.med.
Predsjednik JK Val Šibenik
Šibenik, prosinac 2016.