Orion

1040

Napisali smo tko su finalisti 15. ŠRK, a evo i kako su prošla finalna jedrenja.

Od 9 posada koje su trebale sudjelovati u finalu, u nedjelju su se na Šibenskoj rivi okupili predstavnici njih 8. Ekipa s Ladies First se “odjavila” u subotu navečer, ali je već bilo kasno da se pozove neka druga posada umjesto njih.

Ostali su obavili ždrijebanje brodova i grupa i oko 10:20 krenuli s jedrenjima. Vrijeme je bilo sušta suprotnost onom od prethodna dva dana i bio je pravi užitak biti na moru. Sunčan dan, umjerena bura… idealno!

U prvoj skupini su bili Orion, Gringo 2 i Stribor. U oba kvalifikacijska plova pobijedila je posada Oriona s Tomislavom Bašićem za kormilom. Na drugom mjestu su završili zadrani kojima je ovaj put na timunu bio Pavle Kostov, jer se Robert Sandalić morao opravdati od nastupa. I na trećem mjestu je završila ekipa Ane Gojčete.ž

Drugu skupinu su popunili momci s Anđele X s Brankom Iljadicom, zatim ekipa Calvados-a s Vladimirom Wagnerom i trogirani s Mozga s Vedranom Rožićem. Ovdje su jedrenja bila malo napetija, jer je Rožićeva ekipa platila danak neuigranosti na ovakvoj vrsti broda, a p oprikazanom jedrenju mogli su možda čak i proći dalje. Pobjedila je ekipa s Anđele.

Treća skupina je praktički na programu imala match race, jer su bila samo dva sudionika. To su bile posade Dubrovnika s Denisom Vukasom kao kormilarom i Fatamorgane II s Matom Arapovim. Prvi start je mnogo obećavao jer je bilo i “circling-a” u kojem je bolju poziciju izborio Vukas i sa značajnom razlikom vodio regatu do prve krme, ked su nastupili problemi s podigačem spinakera i tada Arapov preuzima vodstvo. U drugom plovu su dubrovčani vjerojatno bili malo dišperani s tom situacijom, tako da je Arapov već na startu preuzeo vodeću poiciju koju nije ispuštao do kraja.

U finalu su se tako našli Orion, Anđela X i Fatamorgana II. Prvi start je imao jednu diskutabilnu situaciju s dvojbom da li su svi prestupili ili ne… Uglavnom regatu je poveo Iljadica, ali ga je Bašić prošao prošao u drugom dijelu prve krme i stečeno vodstvo je rutinski držao do kraja. Drugi start je bio čist, Iljadica je otišao lijevo, a Bašić je odlučio pokrivati Arapova na desnoj strani. Najbolje je situaciju na polju ipak procijenio Iljadica, tako da je na prvoj orci bio prvi i vodstvo je držao do druge orce kad je njegova ekipa imala problema sa spuštanjem spinakera i tad su ga obe druge jedrilice prošle. Bašić je ponovno pobijedio, Arapov bio drugi i Iljadica treći.

S dva dobivena jedrenja Bašić je pobijedio regatu i s posadom Oriona podijelio dosta bogat fond nagrada! Sponzor regate je trebala biti, kao i ranijih godina, Jadranska banka, ali su u doslovno posljednji tren odustali od sponzorstva. Srećom je podjelu nagrada spasio vlasnik šibenske umjetničke galerije Juraj Dalmatinac, g. Marko Triva, koji je osigurao jednu lijepu umjetničku sliku s motivom stare gajete, a klub je iz svojih sredstava osigurao simboličnu novčanu nagradu!