Potop!

780

Danas je u Rogoznici odjedrena najteža navigacijska regata u svih dosadašnjih 8 godina!
Jedrilo se po umjerenom jugu s B kompletima jedara, a teški dio se odnosi na kišu. Nakon odgađanja starta i čekanja da kiša eventualno prestane krenulo se s Milina na prvu etapu. Ovom startu je pristupilo samo 14 od prijavljenih 25 modelara! Neki su procijenili da fizički nisu dovoljno spremni, a drugi su zbog straha za eventualne probleme s opremom ostali čekati početak jedrenja oko oznaka.

Sa starta je jedriličare ispratila lagana kišica koja je postupno počela jačati i istovremeno gušiti jugo. Dok se stiglo do cilja prve etape vjetar je dosta oslabio, a i kiša je prestala padati. Zato je odlučeno da se krene i na drugu, najdužu, etapu. Nažalost, odmah nakon starta kiša je ponovno počela padati, a i jugu se vratilo na početnih petnaestak čvorova. Kako je flota prolazila poluotok Koparu kiša je sve više jačala, da bi zatim počeo pravi pljusak. Ujedno je i vjetar počeo okretati na jugozapad, pa se jedrilo s vjetrom u pola krme. Tako su jedrilice postizale velike brzine i nije ih se više moglo pratiti ugodnom šetnjom.

Na ovoj etapi su neki jedriličari nažalost odustali, ali ne i naš dvojac koji je uspješno došao do cilja i ove etape. Spomenuti pljusak nije posustajao, nego je čak i jačao, pa se na treću etapu krenulo po najjačoj kiši do sada. Ova etapa je start imala u krmu i kormilari su morali značajno ubrzati svoj korak da bi mogli pratiti modele. Zbog “gubitaka” iz druge etape ovoj startnoj proceduri je pristupilo samo 10 modelara.

Tako je po mnogočemu ovo izdanje navigacije oko Rogoznice ušlo u modelarske anale i nadamo se da se ovako teški i vlažni uvjeti neće više ponavljati.

Nakon završetka jedrenja jedriličari su se okupili u restoranu Lanterna na brzom ručku. Nakon njega je po planu trebao biti početak kvalifikacijskih jedrenja oko oznaka. Do tog nije došlo jer kiša nije prestajala, jedino se mijenjao njen intenzitet. Tada je RO uz jednoglasnu podršku svih nazočnij modelara odlučio da je dovoljno druženja za petak i da se svi ponovno vide u subotu ujutro u 10:00 na Rogozničkoj rivi.

Za subotu, a i nedjelju je najavljena jaka bura praćena sunčanim vremenom, što će biti pravo osvježenje nakon ovog vrlo vlažnog petka.

2014rog03

Što se tiče rezultata oni su se nažalost morali zbrojiti nepotpuno, jer je na prvom kontrolnom gate-u zbog kiše stradao diktafon u koji je sudac diktirao prolaske. Međutim, preostali prolasci su dovoljni da se dobije realna slika s regatnog polja, tako da smo kao ukupnog pobjednika dobili člana JK Zenta, Zvonka Jelačića. Naši predstavnici, Hrvoje Duvančić i Marin Desabota su zauzeli 8. i 10. mjesto, a preostali natjecatelji su se ovako plasirali:

2014rognavrez