Povratak s Balatona

468

Prošli tjedan je završilo Europsko prvenstvvo klase Zvijezda na mađarskom Blatnom jezeru ili u orginalu, Balatonu.

Naši predstavnici, Simon Triva i Damir Vukić, su se vratili puni pozitivnih dojmova o konkurenciji i organizaciji natjecanja, ali razočarani nedostatkom vjetra. Naime, vjetra je bilo u izobilju tjedan pred EP i idući dan nakon završetka regate, ali tih nekoliko dana koliko su najbolji europski zvjezdaši bili u Balatonfoldvar-u nije ga bilo “ni za lijek”!

Po Oglasu regate bila su predviđena 4 dana za jedrenje, a uspjela su se odjedriti samo 4 plova koja su bila uglavnom u neregularnim ili rubnim uvjetima. Regatni odbor je dopuštao jedrenje po ovakvim uvjetima da natjecanje ne bi propalo… ali to je uvijek dvosjekli mač jer je sigurno velik dio posada otišao doma nezadovoljan, ali to je tema za neke druge rasprave.

Od ta 4 odjedrena plova našim momcima je najteže pao prvi, jer tada nisu uspjeli ući u cilj zajedno s još 15 posada, od ukupno 31 na regati. Naravno, do cilja nisu stigli zbog bezvjetrice. Kako su ispričali, 200 metara do cilja su plutali skoro 2 sata zajedno s ostalim natjecateljima. Uglavnom se do cilja dolazilo po termici jer vjetar u ni jednom plovu nije prelazio 4-5 čvorova.

Ulasci u cilj Trive i Vukića su bili kao 15., 18. i 17. što im je s DNC-om iz prvog plova na kraju osiguralo 21. poziciju.

S obzirom na uvjete zadovoljni su rezultatom, ali im je najviše žao što nisu dobili priliku da se uspoređuju s ostalima po normalnom vjetru, jer je na EP sudjelovalo nekoliko iznimno jakih svjetskih posada koje su i prošlim Olimpijskim igrama u Londonu igrale značajnu ulogu u konačnom poretku. Tako da će se za tu priliku morati strpiti do neke iduće velike regate.