Seminar sudaca match race regata

486

Match race utrke naizgled su jednostavne, jedri se „jedan na jedan” i tko prvi dođe, taj je pobjednik. No, naravno, to nije ni izbliza tako. Pravila u match raceu su toliko detaljno razrađena, da su suci često presudni faktor na regati. Zbog toga se ovakva vrsta takmičenja zna nazivati i „jedrenjem za zelenim stolom”.

A pravila se stalno mijenjaju. Zbog toga je jučer u Šibeniku, u vikendu kada pred šibenskom rivom traje prvi ovogodišnji WSC Match Race, održan seminar sudaca. U organizaciji JK Val i Vijeća zbora sudaca pri Hrvatskom jedriličarskom savezu, u prostorijama Vala okupilo se dvanaest hrvatskih i slovenskih sudaca. Usvojila su se nova pravila koja je svjetska Match Race organizacija odlučila testirati u 2016. godini.

Match Race utrka koja je upravo u tijeku u Šibeniku, prva od tri takve regate, spada u kategoriju Grade 3, a bodovat će se za svjetsku ljestvicu. Bodovi se skupljaju i za veliko finale WSC Match Race regate, koje će se u Šibeniku održati u rujnu ove godine.

Ovoga vikenda takmiči se šest ekipa: SPARHELT Sailing Team (Mađarska), FGF Sailing Team (Mađarska), LUMBA Sailing Team (Slovenija), MURTER Racing Team (Hrvatska), Galerija Juraj Dalmatinac Sailing Team (Hrvatska) i GIBANCA Sailing Team (Slovenija).