Stiže nam “moroskok”

443

Idejni začetnik Valova Šibenika i Novogodišnjeg kupanja, samostalni umjetnik g. Zoran Lučić, na korak je do ostvarenja još jednog velikog projekta!

Za poklon gradu Šibeniku povodom njegovod 950. rođendana odlučio je pokloniti dvije ideje. Prva ideja se odnosi na podvodnu rasvjetu Šibenske rive u duljini od oko 350 metara.

Na dubini od oko 1.5 metra popstavit će se posebni reflektori koji će moći osvijetliti do 20 metara od rive. Trenutno u čarima podvodne rasvjete uživamo samo prilikom posjete mega jahti, ali sad će svi vezani na rivi dobiti jednak “feeling”.

Osim klasičnog automatskog paljenja i gašenja rasvjete postoje ideje o određenoj interakciji sa šetačima na rivi, ali o tom nešto više kad se priđe praktičnoj izvedbi.

Druga ideja bi mogla postaviti Šibenik na kartu većih Europskih atrakcija. Naime, riječ je o “moroskoku”, odnosno gigantskoj fontani koja bi za svoj rad koristila morsku vodu i bila smještena ispred rive. Dugo vremena je Ženeva bila prepoznatljiva (a i još je uvijek) po jednoj takvoj fontani, a trenutno najveća u svijetu je u Saudijskoj Arabiji. Kralj Fahd ju je još 1985. poklonio svojim podanicima, a još je poznata i kao fontana iz Đede, a visina do koje može dosegnuti vodeni mlaz je 312 metara iznad Crvenog mora!

Naravno, teško se Šibenski proračun može nositi s bankovnim računom kralja Fahda, ali nadamo se visini od bar stotinjak metara.