Sv.Duje 2014.

386

U Splitu je JK Mornar od 8. do 11. svibnja bio domaćin jednoj od kriterijskih regata s koeficjentom 1.6 za klasu optimist.

Prijavilo se 145 najboljih optimistaša na Jadranu a JK Val je u ukupnoj brojci sudjelovao sa svoja 4 najbolja predstavnika u ovoj klasi. Nažalost, nisu svi bili jednako uspješni, ali uspjeh jednog od njih je dovoljno velik da se u klupskom kombiju slavilo cijelim putem od Splita do Šibenika.

Naime, Roko Copić je pobijedio na ovoj iznimno jakoj regati! Od 7 održanih jedrenja pobijedio je u 3, a još je završavao jedrenja kao 3., 4., 7., a najlošiji rezultat mu je bilo 17. mjesto koje je mogao odbaciti.

Vrijeme na regatnom polju je bilo šaroliko i jedriličari u vrhu su morali biti svestrani da bi mogli održati kontinuitet dobrih ulazaka u cilj. Prvi dan se jedrilo po maestralu, drugi po vrlo laganom zapadnjaku, a treći dan po jugu od 15 čvorova uz vrlo velike valove.

Ostali naši natjecatelji su završili regatu na slijedećim mjestima: 60. Hrvoje Svračak, 97. Šimun Vlahov, 116. Mihovil Grčić.

Dok se piše ovaj članak još nije objavljena nova rang ljestvica klase Optimist, a očekujemo da će nova pozicija mladog Roka biti oko 6. mjesta. S tom pozicijom je osigurao svoje mjesto u reprezentaciji koja će nastupiti na Europskom prvenstvu koje će se održavati u Irskom Dun Laoghaireu od 12. do 20. srpnja. Međutim, ako na idućoj regati s koeficjentom 1.6 napravi još jedan dobar rezultat, moći će računati na mjesto u reprezentativnoj skupini jedriličara koji će jedriti na Svjetskom prvenstvu u San Isidrou u Argentini od 20. do 31. rujna.

Kompletni rezultati regate u Splitu mogu se pronaći na ovom linku.