Tiskovna konferencija

727

Danas u 11:00 u prostorijama Hrvatskog novinarskog društva počela je tiskovna konferencija povodom 15. Šibenske regate krstaša i ovogodišnje dodjele priznanja Valovi Šibenika.

Predstavnici Organizacijskog odbora regate su sazvali predstavnike lokalnih medijskih kuća i onih koji imaju svoja predstavništva u Šibeniku, na predstavljanje programa aktivnosti koje će se održavati u petak, subotu i nedjelju u aranžmanu našeg kluba.

Jedriličarski dio  je nositelj svih događanja koja će se uglavnom dešavati na šibenskoj rivi, a počet će u petak s regatom pod imenom Monotip prvenstvo JK Val. Na potpuno jednakim Salonama 38 natjecat će se Valove posade na regati koja se održava već nekoliko godina za redom. Osnovni uvjet sudjelovanja na ovom prvenstvu je da su kormilar i najmanje polovica posade verificirani kao Valovi natjecatelji, dok se ostatak posade može sastojati i od jedriličara iz drugih klubova. Uobičajeno je da se skupi oko 5-6 posada koje jedre skoro cijeli petak podijeljeni u skupine iz kojih se kvalifikacijama dobije finalna skupina koja iznjedri ukupnog pobjednika. Lani se nažalost nije uspjelo održati ovo natjecanje zbog nedostatka vjetra, pa se nadamo da će ove godine na moru biti više sreće!

Nakon dana provedenog na moru slijedi relaksacija i doček natjecatelja koji će jedriti na centralnom dijelu regate. Ovaj dio će se kao i lani održati na m/b Ina koji će biti vezan na rivi i na kojem će biti organizirana zabava dobrodošlice za sve sudionike regate i prijatelje kluba koji su uvijek dobrodošli na klupskim okupljanjima. U sklopu zabave bit će organizirano i proglašenje pobjednika klupskog monotip prvenstva!

O suboti i jedrenju nema potrebe posebno trošiti riječi. Već 15 godina je “ista meta i isto odstojanje”. Jedino što se lani testirala slalom verzija s obaveznim okretom ispred rive a to je novost koja je posebno atraktivna publici na rivi. Za razliku od lani je jedino što blagdan svetog Nikole ove godine pada na subotu, pa će se centralna svećana misa u crkvici istoimenog sveca biti održana u subootu umjesto u petak.

Sv.Nikola za djecu na rivi, djed Mraz na skijama, Šibenska narodna glazba u defileu rivom, Šibenska gradska straža sa svojim topom pomoću kojeg će gradonačelnik označiti start regate… još mnoštvo drugih stvari bit će u subotu na rivi, a s mora će s m/b Ina stotinjak sretnika moći pratiti start regate i jedriličarske poteze iz praktički prvih redova!

Regata bi trebala završiti najkasnije s posljednjim zrakama sunca, a odmah nakon svršetka regate svi sudionici su pozvani za prebacivanje u caffe bar koji je stekao nacionalnu popularnost na kraju ljeta. Naravno, riječ je o Azimutu. Tamo će se održati proglašenje pobjednika i dodjela ovogodišnjeg priznanja Valovi Šibenika! Ove godine priznanje odlazi u ruke Solinskih ribara Srđana Viteza i Dragana Parađine. Oni su u akciji asistiranja jednoj turističkoj posadi u situaciji kad su ostali bez mogućnosti korištenja motora (a “zaboravili” su da su i jedrilica) umalo postali tragične žrtve nakon nepažnje i neodgovornog ponašanja posade spašavane jedrilice.

I za kraj ostaje nedjelja i finale Šibenske regate krstaša. Pobjednici po grupama, zajedno s pobjednicima Valovog monotip prvenstva i ako bude potrebno, neka posada s pozivnicom, jedrit će na spomenutim Salonama 38 finale za ukupnog pobjednika regate.

U principu riječ je o programu sličnom programu ranijih izdanja regate, ali naravno, uvijek se pokušava s nekim detaljima učiniti cijelu priču zanimljivijom i stalno svježom i za nas i za naše drage goste!