Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024

POVIJEST KLUBA

Retro 02 - 26

Prema informacijama kojim raspolažemo Jedriličarski klub Val osnovan je još davne 1928. godine, što ga čini drugim najstarijim sportskim klubom u Šibeniku, odmah nakon veslačkog kluba «Krka» koji je osnovan 4 godine ranije. O tim ranim godinama postojanja kluba nema mnogo sačuvanih podataka, osim nekih zabilježenih nastupa šibenskih posada na regatama u Splitu (npr. obitelji Zjačić). Nakon prekida u radu tijekom II svjetskog rata, klub je drugi put službeno osnovan 1948. godine. To svjedoči o zaista dugoj i bogatoj tradiciji sportskog jedrenja u našem gradu, a jedriličarski sport je uvijek zauzimao istaknuto mjesto u velikoj i uspješnoj šibenskoj sportskoj obitelji. U bogatoj klupskoj povijesti ostvareni su brojni sportski uspjesi i što je još važnije, tijekom više od 80 godina postojanja generacije Šibenčana okupljaju se u klubu, i uz jedra i more prenose klupski duh i ljubav prema jedriličarskom sportu.

Klub je od 1948. do 1954. godine bio smješten na području stare gradske ribarnice, popularne “peškarije”, da bi se zatim izmjestio u Dolac, stari ribarski dio grada Šibenika. Tada su naime, za potrebe kluba članovi izgradili baraku veličine oko 80 m2 u kojoj klub i dan danas živi i radi. Zanimljivo je kako je baraka tada izgrađena tek kao privremeno rješenje i nitko nije očekivao da će potrajati, evo skoro 60 godina. Već u svojim zrelim godinama, baraka je danas jako dotrajala a stariji članovi kluba nas stalno upozoravaju kako je nesolidno građena i najvjerojatnije čak opasna za smještaj jedrilica i boravak djece. Svjesni problema u klubu već cijeli niz godina upozoravamo javnost i vodstvo Grada na potrebu saniranja klupskog objekta ili pak izmještanje kluba, no sve do sada s vrlo malo stvarnog uspjeha. Objekat je u lošem stanju i zbog nesolidne gradnje vrlo oronuo, te postorno neadekvatan potrebama klupskih aktivnosti. Članovi kluba svojim nesebičnim radom i stalnim ulaganjem klupskih sredstava održavaju ovaj objekat u koliko toliko upotrebljivom stanju, no sasvim je jasno kako je vrlo uskoro potrebna potpuna adaptacija postojećeg ili izgradnja novog objekta na postojećoj ili nekoj drugoj lokaciji.

O NAMA

Gradski jedriličarski klub Val Šibenik broji više od 300 članova, od čega je njih gotovo 100 verificirano pri Hrvatskom jedriličarskom savezu i aktivno se bavi jedriličarskim sportom. Svi članovi kluba zajedno s upravom su entuzijasti i volonteri te za svoj rad i angažman u klubu ne dobivaju nikakvu novčanu naknadu. Klub tako okuplja vrlo šaroliku skupinu građana različitih društvenih i profesionalnih slojeva koji složno ulažu svoj rad, vrijeme i energiju u ostvarivanju zajedničkog cilja – održavanje i razvoj jedriličarskog sporta u u svom gradu. Kao jednu od kvaliteta rado istićemo i potpunu, kristalnu transparentnost financijskog poslovanja kluba te raspolaganja klupskim materijalniom sredstvima, što je nažalost postalo rijetkost među sportskim klubovima. U svom gradu JK VAL  svake godine organizira cijeli niz zanimljivih i atraktivnih regata ali i drugih događanja, što je svakako nezanemariv doprinos sportskom životu grada te turističkoj promidžbi regije.

Istićemo da u klubu osobito njegujemo rad s najmlađim kategorijama, prihvačajući odgoj djece kao najvažniju klupsku aktivnost i temeljem budućnosti kluba i jedriličarskog sporta u Šibeniku. Dakako za još ozbiljniji, kvalitetniji i masovniji rad s djecom potrebna su nam sredstva i  bolji uvjeti od postojećih.

Klupske aktivnosti organizirane su po sekcijama kojih je trenutno šest.

1. Sekcija škole jedrenja

Najvažnija klupska sekcija o kojoj direktno ovisi budućnost kluba ali i jedriličarskog sporta u našem gradu. JK Val svake godine održava školu jedrenja za najmlađe kategorije djece od 7 do 10 godina starosti. U školi jedrenja djeca stjeću neophodna znanja o jedrenju, ali i o drugim mornarnskim vještinama, vjetrovima i vremenskim prilikama, ponašanju na moru i ekologiji. Praktično svladavaju tehnike i zakonitosti plovidbe, jedrenja i natjecanja.

2. Sekcija malih klasa (natjecateljska sekcija)

Trenutno u klubu njegujemo natjecateljske klase Optimist, Laser 4,7, Laser radial, Laser standard i Zvijezda. U planu je uskoro obnavljanje rada i sa klasom 420. Ponosni smo na rezultate koji su naši jedriličari postigli proteklih godina što možemo zahvaliti ozbiljnom i predanom radu samih jedriličara, trenera i njihovih roditelja. Naši jedriličari se natječu u sustavu Hrvatskoj jedriličarskog saveza što podrazumjeva česta putovanja na regatna polja diljem jadranske obale, a posljednjih godina sudjelujemo i u natjecanjima Europa cupa za klasu Laser koja se održavaju diljem Europe. Naši jedriličari redoviti su sudionici gotovo svih značajnijih regata na jadranskoj obali, a neki od njih postižu i vrlo zapažene rezultate. Naš klub proteklih je godina dao i nekoliko državnih reprezentativaca u raznim klasama.

Usprkos neimaštini i oskudici svih ovih godina, klub danas raspolaže dovoljno kvalitetnih jedrilica. U klubu postoje tri prateča čamca s pripadajućim vanbrodskim motorima te klupsko “kombi” vozilo s pripadajućom specijaliziranom prikolicom za prijevoz jedrilica.

Svake godine ova klupska sekcija organizira nekoliko regata u Šibeniku, za klase Optimist, Laser i Zvijezda.

3. Brodomodelarska sekcija

U klubu radi brodomodelarska sekcija s vrlo dugom i bogatom tradicijom. Prema podacima iz klupske arhive, brodomodelarska sekcija J.K.Val je 50-tih godina prošlog stoljeća bila svakako jedna od rezultatski najuspješnijih na prostoru bivše države. Ova klupska sekcija je i danas vrlo aktivna, organizira dvije regate svake godine, u Šibeniku i u Rogoznici, te stalno privlači nove poklonike. Trenutno se u sekciji njeguje natjecateljsko jedrenje u klasi radioupravljivih jedrilica «jedan metar».

4. Krstaška sekcija

I ova sekcija ima dugu tradiciju u klubu. Stariji članovi kluba s nostalgijom se prisjećaju drvenog klupskog regatnog krstaša «Pinta» kojim su sudjelovali na brojnim krstarenjima i regatama sredinom prošlog stoljeća. Posljednjih desetak godina svjedoci smo jakom razvoju jedrenja u klasi krstaš u Šibeniku, brojne posade JK Val postižu zapažene rezultate na koje možemo biti zaista ponosni, i po kojima sigurno spadamo među nekoliko najaktivnijih klubova u Hrvatskoj. Ova sekcija svake godine organizira dvije tradicionalne regate krstaša, «Regata Civitanova – Šibenik» i «Šibenska regata krstaša».

5. Sekcija tradicijskih jedara

Prije nekoliko godina osnovali smo u klubu i sekciju tradicijskih jedara, kroz čije aktivnosti želimo doprinjeti očuvanju bogate pomorske tradicije ovih prostora. Prikupljamo sredstva za opremanje jedne drvene gajete s latinskim jedrom za potrebe kluba, a planira se i organizacija jedne regate za gajete s latinskim jedrom u Šibeniku.

6. Sekcija sportske lučice

Poznata su dugogodišnja nastojanja generacija «valovaca» na osnivanju klupske lučice. Šibenik je danas možda još jedini veći grad na jadranskoj obali koji nema gradsku lučicu. Za očekivati je kako će u budućnosti sigurno u gradu niknuti barem jedna komercijalna marina, no to ne rješava problem građana niti gradskog jedriličarskog kluba. Naime šibenčani svoje jedrilice i brodove danas privezuju posvuda, često i uz nemale troškove, a najmanje u samom Šibneniku. Smatramo kako je sportska lučica gradskog jedriličarskog kluba naprosto infrastrukturni, komunalni objekat nasušno potreban našem gradu.

 

UPRAVA KLUBA

Izvršni odbor:

Marin Paić, predsjednik kluba,  mpaic@inet.hr

Denis Marinov, dopredsjednik kluba

Damir Desabota

Davor Piasevoli

Tonči Radnić

Hrvoje Duvančić

Zoran Popović

Siniša Bušac, tajnik kluba

Nadzorni odbor:

Zdravko Radnić, predsjednik nadzornog odbora

Davor Kulušić, član

Željko Šain, član

Teo Piasevoli, voditelj natjecateljske sekcije (male klase)

Hrvoje Duvančić, voditelj brodomodelarske sekcije 

Dunko Beg, voditelj sekcije škole jedrenja

Zoran Popović, voditelj sekcije sportske lučice 

Davor Pažanin, voditelj sekcije tradicijskih jedara