1.WSC fleet race u 2017.

784

Na prvu ovogodišnju flotnu regatu prijavili su se lanjski sudionici Wave Sailing Team i Sailing Team Mareus i dva nova tima. Jedan dolazi iz Zagreba (Zagreb Sailing Team), a drugi iz najstarijeg hrvatskog jedriličarskog kluba, JK Plav Sailing Team s otoka Krka.

Uvjeti za jedrenje su bili vrlo slični uvjetima s posljednjeg fleet racea koji je održan u prosincu prošle godine. U subotu se vjetar čekao sve do oko 14 sati i jedrilo se po laganom jugozapadnjaku, a u nedjelju je zapuhalo nešto ranije pa je malo iza podne dan start 5. plova. Sad je puhala bura koja je malo oscilirala po snazi, da bi se u posljednjem jedrenju prebacila u tramontanu.

Zbog nastupa na regatama u inozemstvu izostali su lanjski pobjednici, TB Racing Team. Od ostalih se očekivalo ujednačeno jedrenje, ali posada iz Šibenika je već u prvom plovu s izvrsnim jedrenjem u krmu pokazala da je značajno napredovala od prošle regate.

Nasuprot njima momci iz Mareus ST-a su vrlo dobro jedrili orce, tako da je bilo zanimljivo pratiti izmjene u vodstvu.

Priključak s njima je prvog dana dosta dobro držala ekipa iz Zagreb Sailing Teama, da bi se pred kraj nedjelje čak i nametnula kao vodeći u posljednja dva jedrenja kad su finiširali kao drugoplasirani i prvoplasirani.

Za razliku od njih, jedriličari iz JK Plav nisu imali sreće od samog početka. Čak dvoje članova njihovog tima je moralo otkazati nastup u posljednji tren, pa su se na brzinu morali kompletirati a ujedno i pokušati savladati jedrenje na jedrilici u koju su sjeli po prvi put. Imali su nekoliko dobrih starteva, ali Platui zahtjevaju stalan rad tijekom jedrenja, pravilan razmještaj mase posade, jedrenje sa spinakerima… ali kažu da ne odustaju i da će ponovno doći u Šibenik.

Pobjeda je otišla u ruke posade Luke Piasevolija, a za njima su Mareusi predvođeni Lukom Jerčićem, ZG ST s Tomislavom Gomerčićem za kormilom i JK Plav ST s Helenom Purić kao kormilarkom.