20. regata modela

1019

Dvadeseti put u neprekinutom nizu su se okupili hrvatski modelari na rivi ispred topova. Jubilarna regata s kojom se zaokružilo dva desetljeća novije povijesti jedrenja s radio upravljanim jedrilicama u Šibeniku okupila je rekordno mali broj natjecatelja, samo njih šestero, od čega je naš predstavnik bio sam i jedini Hrvoje Duvančić.

Prva regata ovog niza održana je 30. lipnja 1996. a jedrilo se s klasom Marblehead. Na njoj je nastupilo 11 natjecatelja iz Rijeke, Splita i Šibenika, a ove godine se jedrilo u klasi IOM.

Broj natjecatelja je varirao od godine do godine, a dugo vremena je ova regata bila jedna od posjećenijih regata na Jadranu. To se moglo zahvaliti lokaciji, izboru termina kad većina jedriličara ima manje obaveza, te standardno dobroj organizaciji.

Također je i broj domaćih natjecatelja varirao, ali nikad nije prešao brojku 4, od čega je samo Hrvoje bio taj koji je cijelo ovo vrijeme branio boje kluba, a jedina konstanta uz njega je bio Denis Marinov kao šef regatnog polja.

Ove godine je bilo predviđeno da regata traje dva dana, ali zbog malog broja najavljenih jedriličara odlučeno je da se zbog smanjenja troškova jedri samo jedan dan. Ako ništa drugo, vremenski uvjeti su bili skoro pa identični oba dana, pa se najviše sreći i brzini RO-a moglo zahvaliti na uspješno završenih 5 plovova. Naime, vladalo je jako tmurno vrijeme bez daška vjetra, a kad je “zapuhalo” bilo je iz smjera bure.

Skoro sve plovove je raspored ulazaka u cilj bio identičan. Top lista je na kraju izgledala ovako:

1. Ante Kovačević, JK Zenta

2. Mirko Ukas, JK Zenta

3. Boris Bakotić, JK Zenta

4. Hrvoje Duvančić, JK Val

5. Ozren Marušić, JK Split

6. Kristina Jakelić, JK Mornar

Osim malobrojnog društva s “metarskim” modelima na rivi su se mogle naći i još manje jedrilice, one klase RG65. Kao i lani, napravljena je prezentacija ovih jedrilica za sve zainteresirane prolaznike. Ova tri modela su stigla iz Splita u sklopu promotivne akcije populariziranja sporta, a kao i uvijek, najveću pažnju su pobudili kod najmlađih:

2015iom2

Iduća regata koju naš klub organizira je također za ovu klasu, a održat će se u Rogoznici i ujedno će biti i Državno prvenstvo!