D-MARIN Supreme Match Race Sailing Week Šibenik

869

U organizaciji Wave Sailing centra, JK Val i D-Marin, na moru pred šibenskom rivom bit će održano finale European Match Race Toura (od 3. do 6. listopada), a potom i EUROSAF Match Race Open European Championship 2019. (od 9. do 13. listopada).

European Match Race Tour, koji je započeo u veljači ove godine upravo u Šibeniku, a nastavio se u Crnog Gori, Austriji, Rumunjskoj, Švedskoj, Poljskoj i Italiji, ovoga puta u naš grad dovodi finaliste, odnosno osam posada iz šest država koje će se pred šibenskom rivom boriti za titulu pobjednika toura. Poljski kormilar Piotr Harasimowitz brani lanjski naslov, a šibenska posada (Marko Smolić, Juraj Radačić, Martin Petković i Luka Piasevoli) pokušat će nadmašiti treće mjesto koje su osvojili prošle godine. Napomenimo i da se naša posada već osigurala najmanje drugo mjesto u juniorskoj konkurenciji do 23 godine.

Svečano otvorenje European Match Race regate bit će 3. listopada u Gradskoj vijećnici, a start prve utrke je 4. listopada. Na regati će sa svojim posadama nastupiti kormilari: Eric Monnin (Švicarska), Maxime Mesnil (Francuska), Patryk Zbroja (Poljska), Dejan Presen (Slovenija), Piotr Harasimowitz (Poljska), Emil Kjaer (Danska), Marko Smolić (Hrvatska) i Bojan Rajar (Slovenija).

Tri dana nakon zadnje utrke na Touru, u šibenskoj zaljevu počinje Europsko match race prvenstvo, odnosno D-MARIN EUROSAF Match Race Open European Championship 2019. Na njemu će nastupiti 12 posada, od kojih je deset pozvano na temelju plasmana na svjetskoj match race ljestvici, a dvije su posade (domaćeg kormilara Marka Smolića i bivšeg europskog prvaka, Francuza Peirre-Antoinea Morvana) dobile “wild card” pozivnicu.

Svečano otvorenje Europskog prvenstva bit će na tvrđavi Barone 9. listopada, start prve utrke je 10. listopada. Dvanest kormilara koji će se boriti za europski vrh su: Eric Monnin (Švicarska), Maxime Mesnil (Francuska), Ettore Botticini (Italija), Partyk Zbroja (Poljska), Mati Sepp (Estonija), Dejan Presen (Slovenija), Simon Bertheau (Francuska), Vladimir Lipavsky (Rusija), Jeppe Borch (Danska), Emil Kjaer (Danska), Peirre-Antoine Morvan (Francuska) i Marko Smolić (Hrvatska).

Dva jedriličarska spektakla jedrit će se na brodovima klase Plateau i J70, a šibenski zaljev je jedna od rijetkih jedriličarskih arena na kojoj se utrke mogu pratiti s kopna, što jamči vrhunski doživljaj za sve ljubitelje ovog sporta. Dodjele nagrada za oba eventa bit će održane u D-Marinu gdje će biti smješten i Regatni ured.

Izvor: Šibenik.in