Movember u JK Val

756
Tko: JK Val Šibenik
Što:  obilježavanje svjetske akcije Movember
Kada: subota, 16.studenog 2019.g. u 11.00h
Gdje: u prostorijama JK Vala
Zašto: jačanje svijesti o prevenciji raka prostate, raka testisa i muške depresije

 

Movember je riječ skovana od riječi “Mo” što je skraćenica za englesku riječ za brkove “moustache” i “vember” što označava mjesec studeni “November”.

Dakle, Movember bi u hrvatskom prijevodu značio “Brkati studeni”.
Movember je godišnji događaj prilikom kojeg muškarci diljem svijeta “puštaju brkove” tijekom mjeseca studenog u svrhu pridobijanja pažnje javnosti i podizanja svijesti o zdravlju muškaraca.
Cilj Movembera je upozoriti javnost na neke od najčešćih bolesti muškaraca kao što su rak prostate, rak testisa i depresija. Želi se potaknuti muškarce da se aktivno uključe u kampanju ranog otkrivanja raka i tako smanjiti broj smrtnih slučajeva koje se mogu spriječiti.
Kampanja za rano otkrivanje malignih bolesti uključuje godišnje preventivne liječničke preglede, edukaciju o prirodi bolesti i važnosti ranog otkrivanja (npr. samopregled testisa), isticanje važnosti obiteljske povijesti raka, poticanje na usvajanje zdravijeg načina
života i sl.
Akciju “Movember” pokrenula je “Movember Foundation charity” iz Australije 2004. godine sa ciljem podizanja svijesti u javnosti, a akcija se tijekom godina proširila i postala svjetski fenomen.
Jedriličarski klub Val se ove godine pridružuje obilježavanju globalne akcije Movember, i to na način da su članovi Izvršnog odbora kluba i treneri već prije mjesec dana počeli puštati brkove.
U subotu 16. studenog bit će organizirana zabava i druženje za članove i prijatelje kluba uz prigodno fotografiranje “brkatih” članova , prilikom kojeg će se javnosti odaslati poruka o važnosti preventivnih liječničkih pregleda.
Sponzor ove akcije je Grad Šibenik i TZ Šibenik.
dr.med. Marin Paić specijalist urolog, predsjednik JK Val