420

2022

Nakon mnogo godina u utorak 15. travnja u klub su stigli novi juniorski dvosjedi! Riječ je o dvije jedrilice klase 420.

2014420b

Prije par godina su u Val doplovile dvije jedrilice klase Zvijezda, ali je to riječ o seniorskim dvojcima koji su do ove godine bile olimpijska klasa. Međutim, jedrilice klase 420 su dvosjedi namijenjeni juniorima koji su na izlazu iz klase optimist.

Dolazak ovih jedrilica je plod akcije koju je inicirao Hrvatski jedriličarski savez s ciljem popularizacije jedrenja u dvosjedima. Naime, dugi niz godina Hrvatski jedriličari su iznimni u Laserima i ostalim jednosjedima, dok u dvosjedima imamo samo nekoliko posada. Da bi se smanjio taj deficit i odgojili nasljednici naših proslavljenih posada u klasi 470, Fantela – Marenić i iz klase 49er, Kostov – Cupač, HJS je morao poduzeti akciju poput ove.

2014420a

Sredstva za nabavku deset ovakvih jedrilica je osigurao HJS u iznosu od 50%, a drugu polovicu su osigurali klubovi uz pomoć svojih sponzora i donatora.

Odmah nakon dolaska pristupilo se opremanju jedrilica i upoznavanju mladih jedriličara s njima, a uskoro će ih i ostali Šibenčani moći vidjeti na redovitim treninzima ispred rive.

2014420d