Bertheau i APCC Equipe Jeune

789

Događanja u Šibeniku su krenula u četvrtak službenim treninzima, premda su neki timovi stigli već u srijedu. Navečer je regata svećano otvorena prigodnim programom u šibenskoj Gradskoj vijećnici, a otvorio ju je osobno gradonačelnik g.Željko Burić.
Petak ujutro je osvanuo sa škurom burom. Prognoza je nije najavila. Iznenađenje je bilo potpuno, pogotovo po pitanju snage koja je konstantno rasla, pa je na udare bilo i do 30 čvorova.
S obzirom na takav početak među svima je zavladao optimizam i očekivalo se da će se već u petak uspješno odjedriti bar dvije trećine round robina. Kako je sudjelovalo 10 natjecatelja puni round robin je predviđao čak 45 matcheva!
Za svaki slučaj na početku su po posebnom ključu jedriličari podijeljeni u dvije podjednako jake skupine koje su odjedrile međusobno svatko protiv svakog. U slučaju nedostatka vjetra prvi dvojci iz tih skupina bi dala parove za polufinale i kasnije finaliste.
Spomenuti plan je nažalost propao. Kvar na kormilu jedne od jedrilica je bio razlog u smanjenju broja matcheva koji su se mogli odjedriti. Više nisu mogla dva para ići jedan za drugim, već je svaki idući par morao čekati da završi prethodni. Iako je uložen priličan trud svih uključenih u program, završilo se samo 9 i pol flighteva.
Teška noć je bila pred tehničkom službom Wave Sailing Centera. Odmah nakon što je dijagnosticirano stanje jedrilica se izvukla na suho i krenulo se sa saniranjem. Radilo se do dugo u noć i srećom je sve uspješno sređeno.
Ujutro je jedrilica vraćena u more, ali nije bilo vjetra…
Pokušalo se jedriti po par kratkih refula bure, ali bezuspješno. Tek u poslijepodnevnim satima su odjedrena još tri matcha i to je bilo sve za subotu.
Nedjeljna prognoza je bila nešto pozitivnija. Najavljivao se maestral koji je trebao puhati od podne pa sve do sumraka.
Jutro je bilo pravo proljetno. Sunce, bonaca, savršen dan za sunčanje i šetnju po suncu. U šibenskoj luci vjetra nije bilo i dok je brod regatnog odbora čekao spreman za postavljanje polja u luci, jedan gumenjak je bio dežuran ispred Jadrije. Tamo je vjetar došao baš kako je bilo najavljeno pa su jedrilice odmah uzete u tegalj i odvučene na drugu stranu kanala Sv.Ante.
Vjetar se ubrzo formirao. Bio je prilično stabilan, smjer 270° i brzine između 12 i 16 čvorova. Od trenutka kad je dan signal starta prvog matcha regatni odbor nije stajao ni trenutka i matchevi su se redali jedan za drugim. Posade su se izmjenjivale na jedrilicama vrlo brzo. Na raspolaganju bio više nego potreban broj gumenjaka. U dogovoru sa sudionicima odlučen je da će se jedriti sve do zalaska sunca, do 17:20.

Do samog kraja je bilo neizvesno jer se pokazalo da su najvažniji matchevi ostali na kraju.

Od prvog dana regate mlada Francuska posada predvođena lanjskim juniorskim MR prvakom Francuske, Simonom Bertheauom, nije davala ni jednom protivniku mnogo prostora i sve do svog posljednjeg matcha je bila neporažena.
Najbliže pobjedi su bili domaćini s Teom Piasevolijem u subotu. Unatoč penalu koji su dobili zbog diranja startne oznake šibenčani se nisu predavali do samog kraja i po uvjetima vrlo laganog vjetra su uspjeli prestići Francuze ispred linije cilja. Tada su išli u iskupljenje spomenutog penala, ali zbog vrlo slabog vjetra taj okret je bilo teško za napraviti i Francuzi dobivaju još jedan bod.
Tek u predzadnjem održanom matchu mješovita slovensko-hrvatska posada s Dejanom Presenom uspjeva pobijediti posadu APCC Equipe Jeune i malo im pokvariti dotadašnji idealni prosjek.

Da je ostalo još petnaestak minuta vremena RO bi se vrlo vjerojatno odlučio i za posljednji match round robina. U njemu su se trebali sastati Lipavski – lanjski Europski prvak u MR i Presen – najbolje plasiran natjecatelj u Šibeniku po ISAF rang ljestvici. Njima je to trebao biti po 9. match i u slučaju da je pobijedio Presen on bi bio pobjednik regate jer unatoč jednakom omjeru kao što su ga imali Francuzi imao je pozitivan rezultat u međusobnom matchu. Bertheau bi bio srebreni, a Lipavsky bi s najlošijim omjerom od njih troje završio kao brončani.
Ovako je Bertheau imao omjer 8-1 što mu je dalo učinkovitost od 89%, dok su i Presen i Lipavky imali omjere 7-1 što im je dalo učinkovitost od 88%. A s obzirom da je u međusobnom matchu Presen pobijedio Lipavskog Presen je osvojio srebro, a Lipavsky broncu.
Na 4. mjestu je regatu završio Christian Binder Austrijski dvostruki olimpijac u klasi 470, dok je s 5. mjesta doma otišao naš trostruki olimpijac Pavle Kostov.
Drugi domaći predstavnik, Teo Piasevoli je završio na 6. mjestu, dok je 7. bio Poljak Piotr Harasimowicz.
Šibenska regata će mladom Austrijancu Martinu Dittrichu ostati u sjećanju kao prvi nastup kao kormilara u match raceu i po zauzimanju 8. mjesta.
Slovenac Jure Jerkovič je u regati osvojio samo jedan match i doma odlazi s pretposljednjeg mjesta, dok je na posljednjem mjestu završio treći Slovenac, Bojan Rajar. On je kao i sunarodnjak mu Jerkovič imao jednu pobjedu, ali je skrivio i jedini ozbiljan incident s materijalnom štetom zbog kojeg je dobio jedan negativan bod što je u konačnici imalo posljedicu da je regatu završio bez bodova.
Spomenuti incient se desio u “suradnji” s Binderom kad je u posljednjem dijelu predstartne procedure jednim nesmotrenim manevrom namjestio krmeni dio desnog boka svoje jedrilice pred pramac Bindera.

Proglašenje pobjednika, uz zvukove Marseljeze, organizirano je na trgu između Gradske vijećnice i katedrale Sv.Jakova.

Što se organizacije tiče svi sudionici su iz Šibenika otišli isključivo s riječima pohvale i slobodno se može reći da će Tivat, Beč, Monaco, Ragusa, Kopenhagen, Ploen i Ravenna kao domaćini idućih regata toura morati uložiti dosta truda da nadmaše prikazano u Šibeniku.

A koga zanimaju rezultati po pojedinim matchevima može ih pronaći na ovom linku.