Bravo Marine!

1235

Prognoza se ostvarila za današnji dan i stiglo je najavljeno jugo. Od jutra je puhalo vrlo jako, ali ipak ne previše da se ne bi mogle održavati regate. U sredini dana je malo oslabilo, da bi u poslijepodnevnim satima ponovno pojačalo.

Flota u Trogiru je napravila kompletan posao predviđen za nedjelju i tako osigurala regularnost natjecanja. Naš Marin Desabota je nastavio pobjednički niz od prethodnog dana i u prvoj regati je ušao 3. a u slijedeće dvije kao pobjednik. Nažalost, 3. mjesto se nije računalo, jer je diskvalificiran taj plov, ali srećom se moglo odbaciti zbog 4 odjedrena plova.

Marko Smolić je danas napredovao i s 12. mjesta skočio na 10. Međutim, Juraj Radačić je sa subotnjeg 10. mjesta pao na 14. Martin Petković je također išao silaznom putanjom, pa je s 14. pao na 15 mjesto.

Da ne bi bilo zabune za neupućene čitatelje, s obzirom na uvjete na moru od mlađih natjecatelja se nije mogao ni očekivati bolji plasman. Uvjeti su bili vrlo teški i zahtjevali su od jedriličara vrhunsku pripremljenost i koji kilogram “viška”.

Konačni rezultati za lasere su na ovom linku.

I kadetska flota iz optimista je danas odjedrila 3 plova. Između 71 jedriličara i jedriličarke je bila i naša četvorka. Najbolji je bio Roko Copić na 12. mjestu. 14. je završio Hrvoje Svračak, a na 40. mjesto se smjestila trinaestogodišnja Katja Frua. Godinu mlađi, Mihovil Grčić, je završio kao 46. Njihove rezultate možete naći na gornjem linku zajedno s rezultatima za lasere.

Za razliku od Trogira, na splitskom Žnjanu je bilo mnogo vjetrovitije. Vrlo jako jugo nije uopće slabilo, nego je čak i jačalo. 15 modelara je jedrilo s najmanjim jedrima.

2014zenta01

Za razliku od mnogih regata u sličnim uvjetima danas je bilo iznimno mnogo štete na jedrilicama. Nažalost, nije sva nastala zbog zamora materijala, nego je zbog teških uvjeta na moru sudački gumenjak “pregazio” jedan od modela i napravio mu veliku štetu. Još nekoliko jedrilica je odustalo tijekom natjecanja, ali Valovac Hrvoje Duvančić je uspio sva jedrenja uspješno privesti kraju bez problema s opremom.

Unatoč tome plasirao se tek na 12. mjesto. Iduća regata klase IOM je u Rijeci, za 5 tjedana,a ujedno će to biti i Otvoreno prvenstvo Hrvatske.