EMRT 2019 – stop Šibenik

879

Još jedan ulazak u novu jedriličarsku sezonu po pitanju dvobojskog jedrenja u Europi je uspješno odjedren u Šibeniku. Naravno, u režiji združenih snaga Wave Sailing Centera i Jedriličarskog kluba Val.

Sve do četvrtka u Šibeniku su se obavljale pripreme za ovogodišnje izdanje European Match Race Toura pod pretpostavkom da će jedriti sve prijavljene posade, njih osmero. Međutim, pred otvaranje regate stiže jedan otkaz i na kraju se ponovio lanjski broj od 7 ekipa, a čak i u jednakom brojnom stanju po nacijama. Jedrila je jedna posada iz Danske, Downhill Sailing Team, mladi momci predvođeni Emilom Kjaerom (ISAF rank: 100), kojem je ovo bio treći nastup na jednoj match race regati u Šibeniku. Međunarodni status regati su potvrdili i slovenski jedriličari Jure Jerkovič (ISAF rank: 226) i Bojan Presen (ISAF rank: 142) koji su sa svojim posadama stari prijatelji šibenske jedriličarske scene.

Preostala četiri mjesta zauzele su posade iz Hrvatske. Uz lokalne zvijezde u usponu, posadu WSC Sailing Team-a, sastavljenu od srednjoškolaca i brucoša kojima je glavni i odgovorni Marko Smolić (ISAF rank: 169), jedrili su i turbo iskusni Murterski jedriličari koje je nakon duže pauze još jednom okupio Tonko Rameša (ISAF rank: 333).

Iz Splita su stigle preostale dvije ekipe. S bodovima na ISAF match race ljestvici jedrila je posada Tome Stipanovića (ISAF rank: 803), dok je premijeru na dvobojskoj sceni imala match race posada splitskog Pomorskog fakulteta koju je predvodio Toni Bušić.

Osim što je regata iz ciklusa European Match Race Toura ujedno je bila i Prvenstvo Hrvatske.

Od standardnog termina u kojem se PH jedrilo nekoliko prethodnih godina, odustalo se nakon problema s organiziranjem istoga za 2018. godinu. Kako se ovim vidom jedrenja još uvijek u Hrvatskoj ne bavi veći broj jedriličara organizatori regate su tada pokušavali u koordinaciji sa zainteresiranim posadama pronaći termin koji bi odgovarao svima. Ali to nije nimalo lak zadatak jer je jesen prepuna s mnogim atraktivnim regatama. Zato je iskorišten termin EMRT-a, a regata je ujedno dobila i na dodatnoj kvaliteti nastupom iskusnih inozemnih posada.

Program regate je predvidio kvalifikacijski dio s dva Round Robina, te finalni dio s King of the Castle, polufinalom i finalom.

Regatu su otvorili parovi Kjaer – Bušić i Rajar – Stipanović. Jedrili su po buri koja je konstantno puhala oko 20 čvorova. Snaga vjetra i čudljivost burinih refula bili su razlog mjere predostrožnosti koju je zadao Regatni odbor natjecateljima. Riječ je bila o obaveznom prvom kratu i nekorištenju spinakera.

Uvjeti na moru su malobrojnoj publici uskratili pogled na više atraktivnih situacija u predstartnim nadmudrivanjima. Uglavnom su se jedriličari držali na sigurnim udaljenostima jedni od drugih, ali svejedno su se desila dva manja sudara. U jednom je ekipa Gibanca udarila jedrilicu Panja i zaradila pola kaznenog boda, dok su u drugom incidentu Panji imali bliski susret s brodom RO-a.

Tek nakon 15 sati bura malo slabi i podižu se kompletna glavna jedra, a u posljednja dva odjedrena flighta dozvoljava se i upotreba spinakera. Ali unatoč svim pokušajima ostaje neodjedren posljednji match prvog Round Robina.

Vodeća ekipa na kraju dana su Panji s impresivnim 100 postotnim učinkom! Iza njih petak završavaju danci s 83% i domaćini iz WSC-a sa 67%.

Sutradan jedriličare dočekuje prekrasan sunčan dan, ali s minimum vjetra. Odmah nakon izlaska na more, po laganom maestralu, uspijeva se samo završiti započeti Round Robin. Jedini potez koji je tada RO-u ostao na raspolaganju bio je izlazak kroz kanal Sv.Ante i prebacivanje regatnog polja pred Jadriju. To se već za vrijeme prolaska pored tvrđave Sv.Nikole pokazalo izvrsnim potezom jer je maestrala bilo više nego dovoljno za nastavak regate čim se postave bove.

S obzirom na količinu vjetra odlučeno je da se drugi Round Robin jedri do kraja dana, bez prekidanja i započinjanja finalnog ciklusa. Jednako tako je i vremenska prognoza obećavala dovoljno vjetra i u nedjelju, pa nije bilo potrebe za forsiranjem završnog dijela. Spomenuti prekid je bio opcija jer je u match raceu dozvoljeno da se prekine Round Robin na sredini, kad sve posade imaju jednak broj odjedrenih matcheva, a također je uvedeno i novo pravilo o polovičnim bodovima koje je iskorišteno u ovom slučaju.

Naime, maestral koliko god je bio dobar dok je puhao ipak je sa smirajem dana počeo smanjivati svoj intenzitet. Uspješno se kraju privelo 8 flighteva, a neodržanih ostaju tri (u stvari dva i pol, jer je u kombinaciji 7 posada posljednji flight samo s jednim matchem).

Da bi se dobilo konačno bodovno stanje za formiranje finalnih parova trebalo je usporediti tablice prvog i drugog Round Robina. U njima je trebalo pronaći matcheve u kojima su bili isti parovi i tu se pobjednicima dodjeljivalo za pobjedu po pola boda umjesto dotadašnje upisivanih jedinica. To je razlog malo neobičajenijoj brojevnoj slici koja se može vidjeti u rezultatima.

U odnosu na petak, redoslijed se promijenio samo po pitanju vodećeg dvojca. U posljednjem subotnjem matchu susreli su se upravo Panji i Downhill Sailing Team, uvjerljivo najbolje ekipe regate. Ovaj put je pobjedu odnijela danska ekipa i tako se bodovno izjednačila s murterinima, ali kako su klinci iz Danske bili bolji u kasnijem dvoboju po pravilima preuzimaju ulogu lidera na bodovnoj ljestvici.

Nedjeljno jutro je bilo jednako subotnjem i regata se odmah nakon napuštanja veza uputila prema Jadriji. Nije više bilo maestrala, već je puhalo lagano oštro. S obzirom da se nije očekivalo značajnije jačanje vjetra tijekom dana program je skraćen na minimum. Za pobjede u King of the Castle srazovima bila je dovoljna samo po jedna pobjeda, dok su se polufinala i finala jedrila na dvije pobjede.

Prvi match derbija začelja imali su 6. i 7. s rang ljestvice. Kao bolje plasirana, posada PFST-a je u match ušla pod žutom zastavicom, odnosno s desne strane s mogućnošću dočekivanja protivnika na favoriziranim desnim uzdama. Protivnička ekipa, s Tomom Stipanovićem na kormilu ulazi s lijeva, s plavom zastavicom i u zanimljivom nadmudrivanju po vrlo laganom vjetru starta s par sekundi prednosti. Cijelu prvu orcu i prvu krmu jedre jedni blizu drugih, izmjenjuju se u vodstvu, ali u posljednjem duelu, Stipanović iskorištava preklapanje s kojim iizgurava Bušićevu ekipu dovoljno daleko od željene rute da se uspije prvi spustiti do bove od krme i u drugu orcu ući sa značajnom prednosti koju ne ispušta do kraja.

U drugom matchu iz ciklusa King of the Castle, Stipanovićevu ekipu dočekala je petoplasirana posada, slovenci iz Gibanca tima. Na nešto kraćem regatnom polju mnogo iskusnija posada iz Slovenije nije dala puno šanse našim mladićima. Od početka do kraja dvoboja imali su inicijativu i ostvarenu prednost su uspješno održavali do kraja plova.

Nakon što se ovako razriješio redoslijed od 5. do 7. mjesta ostalo je još da se odjedre polufinalni matchevi. Po pravilima je vodeća posada izabrala svoje protivnike, a i ovaj put je bilo kao što se to najčešće radi, izabrali su četveroplasirane slovence iz posade Eureke. U drugom matchu su jedrile preostale naše dvije posade.

U oba polufinala rezultat je na kraju bio po 2:0., a u finale su otišli Rameša i Kjaer, dok su se za treće mjesto nadmetali Smolić i Rajar.

Jednaki rezultati, po 2:0, su bili i u posljednja dva flighta. U srazu za prvo mjesto uvjerljiviji su bili murterini, dok je Smolićeva ekipa odnijela pobjedu za treće mjesto.

Osim titule apsolutnih pobjednika European Match Race Tour – stop Šibenik, posada Panji ovjenčala se i titulom prvaka Hrvatske za 2019. godinu, dok su drugoplasirani završili momci iz Šibenika, a na trećem i četvrtom mjestu su posade predvođene Tomom Stipanovićem i Tonijem Bušićem.

Nakon ove regate EMRT se nastavlja na još šest regata po slijedećem rasporedu: Tivat (Crna Gora), Neusiedl See (Austrija), Limano (Rumunjska), Gothenburg (Švedska), Swinojuscie (Poljska) i Ledro (Italia), a finale za 2019. godinu će ove godine biti po prvi put u Šibeniku. Rezervirani termin je 4 – 6. listopada, tjedan dana prije seniorskog Europskog prvenstva koje će se jedriti u istom akvatoriju.

Članak preuzet s www.regate.com.hr