Izvješće o radu u 2017.

Godina prepuna događanja različitih vrsta, a koji su se desili u aranžmanu naših članova je blizu kraja. U skladu s običajem naš predsjednik, dr. Marin Paić, se potrudio da sve najvažnije skupi na jednom mjestu i na ovaj način podsjeti sve članove i zainteresirane za naš rad.

846

Dragi članovi i prijatelji JK Val,

Postalo je uobičajeno da krajem svake godine članove upoznam s klupskim aktivnostima u protekloj godini. Prilika je to da oni koji nisu baš najbolje upoznati dobiju dojam o tome što smo sve radili.  Prolistam malo svoje sjećanje i klupsku internet stranicu (zasluge Hrvoju Duvančiću!) pa sve to bacim na papir. Ne znam koliko se to uopće čita, ali eto ja se i dalje trudim. Ako ništa, kasnije dobro dođe kao izvješće o radu na nadolazećoj godišnjoj Skupštini kluba.

 

PROSINAC 2016.

 • Branko Iljadica Rapo, 13.09.1967. – 28.12.2016.

Nekoliko dana prije Nove godine, u 49-toj godini napustio nas  je naš dragi prijatelj, Valovac,  jedriličar, legenda… Branko Iljadica Rape.  28.12.2017.  bit će prva godišnjica.

 • Europa Cup – Hvarska regata

Krajem prosinca 2016. najbolji klupski laseraši nastupili su  na regati za Europa Cup u Hvaru.  U Laser 4,7. Roko Copić  16., u podskupini natjecatelja do 16 godina završio je kao 10. U Laser radial Marko Smolić je bio 4.  a Juraj Radačić 9. od 27. Marko i Juraj su završili regatu kao 1. i 2. u skupini do 17 godina!

 • Počeli su radovi

Nakon što je 21.11.2016.  srušena naša stara legendarna baraka, tijekom prosinca 2016. traju iskopi za polaganje temelja za novu zgradu. Kako se nalazimo na sipkom nasipu, kopalo se duboko preko 2 metra, radilo sondiranje, potom nasipalo u slojevima, postavljala izolacija (geotekstil), potom nabijalo, a onda se sve ostavilo mjesec dana da vrijeme i kiše učine svoje, da se sve slegne, kao kad se “teke zavališ” poslije dobrog ručka.

SIJEČANJ 2017.

 • Novogodišnje kupanje na Banju

Prvog dana od godine već  5. put, dakle tradicionalno, organizirali smo novogodišnje kupanje na plaži Banj. Svi kupači su prije skoka u more dobili vaterpolske kapice, postavljena je jedna vaterpolska branka, dvije lopte ubačene u more i u podne je dan znak za skok. Bilo je 20-tak kupača i mnoštvo građana (njih oko 1000) na plaži. Sve zasluge idu idejnom začetniku i glavnom realizatoru Zoranu Lučiću Luci i pokrovitelju Turističkoj zajednici Grada Šibenika.

 • Rogoznica modeli – IOM Prvenstvo Hrvatske

Od 20. do 22. siječnja u Rogoznici 11. put za redom organizirali smo  regatu radio upravljanih jedrilica klase IOM, koja je imala status Prvenstva Hrvatske za ovu klasu. Nastupilo je 40 jedriličara iz Mađarske, Rumunjske i Austrije, Turske, Slovačke, Češke i Velike Britanije! Naš Hrvoje Duvančić je kvalifikacije završio kao 14 od 38 modelara, dok je na koncu regatu zaključio na 19. poziciji.

 • Wave Sailing Center – Fleet Cup 2017

Krajem siječnja momci iz Wave sailing centra organizirali su monotip regatu  Wave fleet race. Pobjeda je otišla u ruke Valove posade Luke Piasevolija, a iza njih su bili Mareus predvođeni Lukom Jerčićem, ZG ST s Tomislavom Gomerčićem za kormilom i JK Plav ST s Helenom Purić kao kormilarkom.

VELJAČA 2017.

 • Europa Match Race Tour

Početkom veljače Wave sailing centar i JK Val organizirali su  prvu regatu u ovogodišnjem ciklusu Europa Match Race Toura.  Osim Šibenika domaćini ovog toura su još Tivat, Beč, Monaco, Ragusa, Kopenhagen, Ploen i Ravenna. Nastupilo je 10 posada iz cijele Europe, a Hrvatsku su predstavljale posade Pava Kostova (Zadar) i Valova posada Tea Pisaevolija. Pobjedu je odnijela  Francuska posada predvođena lanjskim juniorskim MR prvakom Francuske, Simonom Bertheauom, Organizacija ove prestižne regate je bila besprijekorna čime smo dokazali sposobnost za organizaciju velikih regata u budućnosti. Pohvala svima koji su sudjelovali u organizaciji ove regate, posebno ekipi Wave sailing centra čiji je ovo bio projekt od samog početka, Val je tu samo pomogao.

 • Skupština kluba

21.02.2017. održana je redovna godišnja Skupština kluba. Bilo je svečano i dirljivo, svi zaključci su jednoglasno usvojeni pa smo se u miru razišli.

 • Izbor za sportaša grada 2016.

U Šibenskom kazalištu proglašeni najbolji u sportu za 2016. godinu. Među mlade prosperitetne sportaše uvrštena su naša tri mlada optimista Noa Petković, Mate Đaković i Jakov Bujas. U kategoriji najboljih trenera Teo Piasevoli je osvojio drugo mjesto, a Marko Smolić je također osvojio drugo mjesto u konkurenciji za najboljeg sportaša grada. Branko Iljadica je posthumno dobio nagradu za izuzetan doprinos u sportu.

 • Zimske pripreme

Održane su pripreme naših natjecatelja u klasi Laser u Vodicama i u velikom kampu organiziranom u Primoštenu.

 • Mornareva regata Split

Od 24. do 26. veljače JK Mornar  je bio domaćin velikom broju Lasera koji su stigli s raznih strana Europe, a naši mladići i djevojke su također nastupili: Marko Smolić  6. a Juraj Radačić  15. u Laser radialu među 36 natjecatelja, a Roko Copić  9., Lucija Ružević 17. i Katia Frua 34. u Laser 4.7 među 38 natjecatelja.

OŽUJAK 2017.

 • Naliveni temelji kluba

04.03.2017. nakon predradnji koje su trajale nekoliko mjeseci (priprema podloge za temelje) konačno su naliveni  temelji novog klupskog objekta

 • Dani Uljanika Pula – pobjeda!

Naši jedriličari su nastupili  u Puli na “Danima Uljanika” koje je organizirao JK Uljanik plovidba. U kategoriji Laser radiala nastupilo je 20 mladića i djevojaka. Marko Smolić  je sjajno jedrio i stvorio veliku bodovnu razliku već u subotu, a koju je samo potvrdio u nedjelju i zasluženo osvojio prvo mjesto! Juraj Radačić je završio kao 15. U Laseru 4.7 je bilo 30 na startnoj listi.  Roko Copić je osvojio ukupno 3. mjesto. Naše boje su branile i dvije djevojke, Katja Frua i Lucija Ružević. Katja je osvojila ukupno 23. mjesto a Lucija 12. mjesto. Inače je Lucija u Hrvatsku na pripreme i regate stigla iz dalekog Texasa (USA) gdje živi sa svojom obitelji. Američki školski sistem dozvoljava da se zbog sportskih aktivnosti na određeni period “pauziraju” školske obaveze, a to je Lucija ovaj put iskoristila za jednomjesečnu turneju po Europskim regatama. Odlučila je trenirati i nastupati za JK Val što je veliki kompliment našem klubu i potvrda kvalitete rada. Najveća zasluga za to ide našim trenerima, osobito Teu Piasevoliju.

 • Europa Cup – Kopar, Slovenija

10-12.03. u Kopru u Sloveniji naši jedriličari su nastupili u regati Europa Cupa za klasu Laser. U klasi Laser radial Marko Smolić je završio kao 29., a Juraj Radačić kao 68. od 85 jedriličara. Među Laserima 4.7 Lucija Ružević je završila na 51. mjestu, Roko Copić na 58. i Katja Frua na 117. mjestu od 134 natjecatelja i natjecateljice.

 • Europa match race tour – Tivat, Crna Gora

Nakon otvaranja sezone Europskog match race toura za 2017. koje je održano u Šibeniku, prva iduća regata je održana u Crnogorskom Tivtu. Domaćini su bili u Porto Montenegro Yacht Clubu, a među 9 posada nastupio je i Wave MR Team. Posadu koja je nastupila u Tivtu je bila sastavljena od Luke Piasevolija, Jakova Dabova, Damira Vukića i Tea Piasevolija kao kormilara. Ukupno su ostvarili 4 pobjede i završili su na 6. mjestu.

 • Nastavak radova na klupskog zgradi

Dvadesetak dana nakon što su se “nalili” temelji, krenulo se s postavljanjem oplate za izradu betonskih zidova našeg budućeg objekta. Dinamika radova je u to vrijeme bila više nego zadovoljavajuća.

 • Dobili smo organizaciju Europskog prvenstva za radioupravljive jedrilice IOM.

JK Val je dobio organizaciju i domaćinstvo Europskog prvenstva za radioupravljive jedrilice IOM. Prvenstvo će se organizirati u Rogoznici u suradnji s rogozničkom marinom Frapa i Općinom Rogoznica, a termin je od 6. do 13. travnja 2018. godine.

 TRAVANJ 2017.

 • Europa Cup – Lugano, Švicarska

Od 01. do 03.04.2017. nastupili smo na još jednoj regati Europa Cupa, u Švicarskoj u mjestu Luganu,. Prvotni plan je bio da se odlaskom na ovu regatu nagradi rad Marka Smolića, ali razbolio se prije puta i na njegovo mjesto je uskočio također vrijedni Roko Copić.. Početak natjecanja je prošao vrlo dobro. Roko se u kvalifikacijama između 75 jedriličara i jedriličarki u Laseru 4.7 plasirao u zlatnu skupinu. Međutim kad su krenula finalna jedrenja vjetar je oslabio, a to našem jedriličaru zbog fizičkih predispozicija ne odgovara. Na kraju su se rezultati računali nakon pet održanih jedrenja i Roko se vratio doma s 25. mjesta.

 • Uskršnja regata Hvar

Od četvrtka 6. do subote 8. travnja na Hvaru se organizirala legendarna Uskršnja regata. Ove godine je to bilo 21. izdanje a naš klub je predstavljala jedino posada Ladies First s kormilarom Damirom Desabotom. Osvojili su ukupno 7. mjesto u ORC skupini između 19 jedrilica, a u grupi B visoko 3. mjesto! Čestitke cijeloj ekipi, a čestitamo i našem treneru Teu Piasevoliju koji je kao taktičar na X-Citeu osvojio ovu regatu.

 • CRO ORC D-Marin Cup

Trećoj ovogodišnjoj regati za CRO ORC D-Marin Cup je domaćin bio naš klub zajedno s glavnim sponzorom, a to je D-Marin marina Mandalina. Klupske boje su branile dvije posade. Standardna je bila ekipa s Ladies First predvođena Damirom Desabotom, a ovaj put je vodeća jedrilica Kupa, X-Cite vijorila Valovu zastavu, kormilar je bio Teo Piasevoli koji je inače je  standardan član te posade na poziciji trimera glavnog jedra i taktici, ali ovaj put je većina posade bila spriječena drugim obavezama pa je Teo preuzeo vodeću ulogu a ujedno i pozvao sve naše mlade laseraše da sudjeluju na regati kao posada. U konačnici je X-Cite odnio apsolutnu pobjedu i pobjedu u svojoj (velikoj) grupi, dok je Ladies First bila drugoplasirana u grupi manjih jedrilica.

 • Split Olympic Sailing Week – JK Labud, Split

Od 13. do 15. travnja u Splitu održan je Olympic Sailing Week, a mi smo imali predstavnike u laserima 4.7 i laserima Radial. U Laser 4,7 nije nastupio naš najbolji jedriličar Roko Copić zbog odlaska na Europsko prvenstvo iste ove klase, pa je naše boje u muškoj konkurenciji branio samo mladi Marin Golem. Među 15 svojih vršnjaka i vršnjakinja ostvario je plasman na 13. mjesto. Zato smo među djevojkama imali mnogo bolji rezultat, a to je 9. mjesto u ukupnom plasmanu Katje Frua, odnosno 3. mjesto među djevojkama! Čestitke Katji na osvojenoj medalji!

Među 19 Lasera Radial je naš bio samo Marko Smolić. Njemu je ovo bila prva regata nakon pauze uzrokovane zdravstvenim razlozima. Zbog njih je propustio i nastup u Luganu na Europa Cupu, pa ovdje nije bio u optimalnoj formi. Unatoč tomu završio je na visokom 5. mjestu.

 • Europsko prvenstvo klase Laser 4.7 , Los Alcarez, Španjolska

Teo Piasevoli, Dunko Beg i Roko Copić otputovali su u Španjolsku u Los Alcarez na Europsko prvenstvo klase Laser 4.7. Roko je bio vrlo dobar tijekom cijelih kvalifikacija. Ako izuzmemo 28. mjesto u četvrtom plovu i koje  se odbacuje, njegovi ulasci u cilj su 15, 15, 8, 5 i 4. Rokova je pokazao da je spreman za vrhunsko jedrenje.

Prvenstvo je nastavio u zlatnoj skupini a završio na respektabilnom 25. mjestu od skoro 250 natjecatelja i to kao najblji Hrvatski jedriličar, bolje rečeno jedini koji se uspio kvalificirati u zlatnu skupinu! Teo je istaknuo da se svih dana Roko borio kao lav i da mu je bila privilegija biti na moru uz momka koji je beskompromisan i borio se za vrh Europe! Još jednom čestitke Roku, ali i trenerima Teu Piasevoliju i Dunku Begu čiji je timski rad u Španjolskoj omogućio mnogo ugodnije uvjete za rad na tako velikom natjecanju nego kad je na putu s natjecateljima samo jedan trener koji im mora biti trener i glavni serviser, kuhar, vozač i sve što okolnosti zatrebaju.

 • Nastavak radova . nalila se ploča

Još jedna etapa u izgradnji našeg novog klupskog doma je gotova, u petak 21.04.2017. nalivena je ploča!

SVIBANJ 2017.

 • Izbor za sportaša Županije u 2016.

U četvrtak 18. svibnja u kazalištu je održano proglašenje najboljih sportaša i sportskih djelatnika u Šibensko-Kninskoj županiji za 2016. godinu. Naši predstavnici su osvojili nagrade u tri kategorije!

Drugo mjesto u kategoriji najboljih sportaša osvojio je Marko Smolić. Treće mjesto u kategoriji momčadi osvojila je posada Teo Piasevoli, Luka Piasevoli, Marjan Uroda, Jakov Dabov i Damir Vukić. Oni su na Prvensvu Hrvatske u match raceu 2016. osvojili drugo mjesto. Treća nagrada je otišla u ruke Teu Piasevoliju za treće mjesto u kategoriji trenera.

Posthumno je nagradu dobio i Branko Iljadica Rapo.

 • Nastavak gradnje nove zgrade kluba

U svibnju su započeti temelji za gradnju potpornog zida iza zgrade kluba.

 • Europa Cup – Lago di Garda, Italija

Marko Smolić i Roko Copić sa svojim trenerima Teom Piasevolijem i Martinom Petkovićem nastupili su u regati Europa Cupa na jezeru Garda u Italiji. U tri natjecateljska dana ukupno su odjedrena četiri plova i naši su imali dobre rezultate. Roko je u cilj ulazio kao 22., 21., 34. i 13. što je u konačnom zbroju dalo 32. mjesto u ukupnom plasmanu. Marko je bio bolji i uknjižio je 8., 4., 3. i 16. mjesto, a na kraju ga je to postavilo na ukupno 8. mjesto.

LIPANJ 2017.

 • Wave Sailing Center Fleet Cup 2017
 1. i 11. lipnja jedrila se druga ovogodišnja flotna regata za Wave Sailing Center Fleet Cup 2017. Nastupile su samo tri posade a pobjednik je bila posada Marka Smolića, drugo mjesto odnijeli su momci predvođeni Lukom Piasevolijem, a treće mjesto otišlo je u ruke Zagrebačke posade predvođene Tomislavom Gomerčićem.
 • Škola jedrenja

Kao i svako ljeto nakon završetka  školske godine organizirali smo školu jedrenja za djecu uzrasta od 7 do 13 godina. Tako je i ove godine njih 20-tak provelo ljeto u klubu, aktivno, na suncu i moru, a nešto su i naučili.

 • Regata Međunarodnog dječjeg festivala

24 i 25.06. održala se Regata povodom 57. Međunarodnog dječjeg festival za klase Optimist, Laser radial i Laser 4.7.
Rezultati: Klasa Laser Radial: 1. Alec Cvinar JK Orsan Dubrovnik, 2. Roko Copić JK VAL Šibenik i 3. Marko Smolić JK VAL Šibenik; Klasa Laser 4.7: 1. Cesare Barabino, 2. Valerio Palamara i 3. Andrea Crisi, svi iz Italije. Klasa Optimist: 1. Noela Petešić JK Uskok Zadar, 2. Eva Šiško  JK Uskok Zadar i 3. Lovre Bakotić JK Split Split

 • Kamp na Zlarinu

Održan je jedriličarski pripremni kamp na otoku Zlarinu već treću godinu za redom. Osim zlarinjanaca u organizaciji aktivno sudjeluje i JK Val.

 • Završetak grubih radova na zgradi kluba

Krajem lipnja završeni su grubi građevinski radovi na našem novom objektu. Sad se može točno vidjeti kako objekt izgleda, a uslijedila je ljetna pauza na gradilištu.

SRPANJ 2017.

 • Melges 20

Od 12 – 15. srpnja organizirana je četverodnevna regata klase Melges 20. Sudjelovalo je 36 posada, a JK Val je u suradnji s D-Marin Mandalina pružio logističku i organizacijsku podršku. U Šibeniku su na ovoj regati jedrila mnoga zvučna jedriličarska imena sa svjetske scene. Najveći dojam među Valovim jedriličarima je ostavio novozelanđanin Cameron Appleton koji je na jedan od treninga pozvao našeg mladog jedriličara Luku Piasevolija.

U samoj regati je Luka jedrio u posadi sastavljenoj od Tea Piasevolija i predstavnika D-Marin Mandalina Selçuk Balcia. Iako je ovo svoj trojici bila prva regata na ovakvoj jedrilici, a pogotovo u ovoj konkurenciji, pokazali su da nisu loši.

 • Melges 32

Od 20. do 22. srpnja bili smo domaćini još jedne regate klase Melges, ovaj put podvrste duljine 32 stope.

Sudjelovalo je 16 jedrilica iz cijele Europe, ali ovaj put nije bilo hrvatskih timova. Jedrilo se u istom akvatoriju oko Zlarina kao i prethodni tjedan, a bila je to prava jedriličarska poslastica za malobrojnu publiku. Pobjednici regate su bili talijani s jedrilice Torpyone. Za njima je posada iz Monaka na jedrilici G-spot, a trećeplasirana je švedska družina s jedrilice Inge.

 • Regata Civitanova – Šibenik

Od 20. Do 23.07.2017. održana je 17. Regata Civitanova – Šibenik u kojoj je sudjelovalo 35 posada s oko 200 jedriličara, među kojima je bila samo jedna posada iz Šibenika, ona kormilara Zorana Lučića Luce. Njihov rezultat na brodu iz čartera među ostale 34 talijanske regatne jedrilice nije mogao biti dobar, ali je zato atmosfera na brodu sigurno bila sjajna. JK Val je odradio svoj dio organizacije u Šibeniku koji uključuje revijalnu regatu u akvatoriju šibenskog arhipelaga  i večeru za sve sudionike na tvrđavi Barone.

 • Regata Sv.filip i Jakov
 1. i 30. srpnja se u Sv.Filipu i Jakovu održala tradicionalna regata za optimiste i lasere. Pod trenerskim timom sastavljenim od Tea Piasevolija, Martina Petkovića i Dunka Bega JK Val su predstavljali Katja Frua, Jakov Paškov, Noa Peković, Antun Zajc, Marko Dabro, Mate Đaković i Marin Bačelić. Osim naših mladih natjecatelja u našem timu su bili predstavnici Vodica i Betine. Sveukupna slika koju su ostavili je više nego dobra, a vratili su se doma i s dva odličja!

U klasi optimist Jakov Paškov je osvojio treće mjesto a u Laserima 4.7 Katja Frua osvojila jednako vrijedno mjesto.

KOLOVOZ 2017.

 • Svjetsko prvenstvo za mlade u klasi Laser radial, Medemblik Nizozemska

JK Val je na Svjetskom juniorskom prvenstvu za Laser radial predstavljalo čak tri kormilara. Trener Teo Piasevoli je na put poveo Jurja Radačića, Marka Smolića i Roka Copića. Na put su krenuli s nekoliko dana zakašnjenja zbog kvara na klupskom kombiju, pa im je propao plan za raniji dolazak i već ugovoreni treninzi s ostalim ekipama radi bolje prilagodbe na uvjete na regatnom polju. Osim naše trojke još četiri mlada jedriličara su predstavljali Hrvatsku, a u muškoj konkurenciji je ukupno bilo prijavljeno 280 natjecatelja. Djevojaka je bilo ukupno 110, a među njima niti jedne iz Hrvatske. Nakon prvog kvalifikacijskog dana najuspješniji je bio Marko Smolić koji je prvi plov završio na 12. mjestu, a u drugom plovu je pobijedio! Konačni zbroj bodova postavio ga je na vrlo visoko ukupno 8. mjesto nakon prvog dana jedrenja na Svijetskom juniorskom prvenstvu!  Roko Copić i Juraj Radačić se nisu baš najbolje prilagodili uvjetima koji su vladali na moru, i njihovi rezultati nisu bili ispod očekivanja . U kasnijem tijeku Svjetskog prvenstva I Marko je pokvario svoje sjajne rezultate prvog dana I pridružio se Roku u Juraju, naši jedriličari bilježili su uglavnom slabije ulaske u cilj s ponekim bljeskom. Neiskustvo i nepripremljenost za specifične uvjete na moru u Nizozemskoj,  možda i prevelika želja za uspjehom koštali su ih boljeg rezultata. Trener Teo Piasevoli je prokomentirao: momci su se nakon fenomenalnog prvog dana potpuno izgubili u masi i finalna jedrenja su nastavili u srebrenoj skupini. U principu, sva CRO jedra su bila u ovoj skupini. Da li to odražava trenutno stanje naših momaka u ovoj klasi ili je samo posljedica spleta okolnosti vidjet ćemo na budućim regatama. Mi definitivno trebamo biti ponosni na pobjedu našeg Marka Smolića u jednom od kvalifikacijskih jedrenja, što je najbolji pojedinačni rezultat među hrvatskim jedriličarima. Ujedno je Marko bio i najbolje plasiran CRO jedriličar. Regatu je završio kao 14. u srebrenoj skupini. Lani je na istoj lokaciji na jednako rangiranom natjecanju završio kao 14. u skupini jedriličara do 16 godina. Ove godine je konkurencija bila mnogobrojnija jer se sad nalazi u starijem društvu. Tu je mnogo starijih i iskusnijih jedriličara tako da sad treba skoro pa krenuti iz početka…

 • European Match Racing Tour – Ploen, Njemačka

Pretposljednjoj regati iz ovogodišnjeg ciklusa European Match Racing Toura koji je krenuo iz Šibenika domaćin je bio  jedriličarski klub iz Njemačkog Ploena. Ekipa Wave MR tima je nastupila, a ovaj put je bila sastavljena od braće Piasevoli, Tea i Luke, Simona Trive i Damira Vukića. Jedrili su vrlo dobro i regatu su završili na 6. mjestu. Ukupno skupljeni bodovi s nastupa u Šibeniku, Tivtu i Ploenu plasirali su našu ekipu na ukupno 8. mjesto na ljestvici što im je osiguralo nastup na finalu koje će se jedriti od 8. do 10. rujna u Ravenni.

 • Light is Life

28.08. se i ove godine održala manifestacija “Light is Life”. U organizaciji je opet sudjelovao uz Grad Šibenik i Turističku zajednicu Grada Šibenika i JK Val. Glavni motor od ideje do realizacije je naš Zoran Lučić Luca. Na prepunoj rivi je uz svjetlosne efekte jedrilo 20-tak gajeta s latinskim jedrima za tu priliku osvjetljenim led svjetlima, glavna pozornica je bila na jedrenjaku “Lirica” na kojoj su nastupili mladi glazbenici Muzičke škole, a atraktivan nastup su imale i sinhronizirane plivačice.

RUJAN 2017.

 • Kadetsko Prvensvo Hrvatske – Postira, Brač

Jedriličarski klub Postira bio je domaćin kadetskom Prvenstvu Hrvatske. Treneri Teo Piasevoli i Martin Petković su na put poveli optimiste i lasere 4.7. Na službenim stranicama organizatora nikad nisu objavili konačne rezultate, pa ne mogu navesti rezultate svih naših predstavnika, ali Roko Copić je postao kadetski viceprvak Hrvatske u klasi Laser 4.7!

 • European Match Racing Tour Finale – Ravenna, Italija

Ukupno 46 posada, odnosno 20 nacija je sudjelovalo na ovogodišnjem European Match Race Touru, nizu dvobojskih regata koje je započelo s regatom u Šibeniku. Na nekoliko regata je sudjelovala i Valova posada Wave match race tima kojoj je na kormilu bio Teo Piasevoli. Oni su postignutim rezultatima stekli pravo za nastup na posljednjoj regati koja se održala u talijanskoj Ravenni. Nastup na velikom finalu u Italiji naši momci su završili sa samo jednom pobjedom. Međutim ukupan zbroj bodova koji su skupili tijekom sezone postavio ih je na ukupno 7. mjesto između 46 posada! U Ravenni su uz Tea jedrili Damir Vukić, Simon Triva i Luka Piasevoli. Čestitamo momcima na uspjehu i najavljujemo da će EMRT 2018. godinu započeti ponovno iz Šibenika. Uvodna regata je najavljena za kraj veljače.

 • Nastavak radova na novoj zgradi kluba

U rujnu su se nastavili radovi na novom objektu, postavljaju se prozori i vrata, zgrada je konačno zatvorena.

LISTOPAD 2017

 • CRO ORC D-Marin Kup

Organizirali smo još jednu regatu ovogodišnjeg CRO ORC D-Marin Kupa. Nastupilo je 6 posada koje smo i inače naučili viđati na regatama za Kup, a među njima i naše momke na Ladies First koji su osvojili drugo mjesto u skupni B i na Prvenstvo Hrvatske dolaze kao trećeplasirani u poretku i kormilara i jedrilica, odnosno kao vodeći u skupini B.

 • Prvenstvo Hrvatske za olimpijske klase, Makarska

JK Val je nastupio s timom Katja Frua, Smolić Marko, Radačić Jure i Copić Roko. Roko je krenuo furiozno i u zadnji plov ušao kao vodeći, ali nakon dobrog starta radi taktičku grešku koja ga košta zlata i osvaja broncu. Marko Smolić je isto imao priliku u zadnjem plovu jer je sve bilo otvoreno. Međutim loš start zadnji plov ga je udaljio od postolja.  U klasi laser standard Radačić Jure je imao premijerni nastup i zadnji plov je za pola metra izgubio juniorsko srebro! Katja, jedina šibenska cura je završila kao 7 cura u klasi laser 4.7. Sve u svemu jako dobar nastup na Prvensvu Hrvatske.

 • Postavljaju se instalacije

U novoj zgradi kluba postavljaju se električne instalacije. Opet dolazi do zastoja u dinamici gradnje zbog čekanja na postavljanje hidroizolacije na krovu i podovima. Nastavak radova u interijeru slijedi nakon postavljanja hidroizolacije. Strpljen spašen.

STUDENI 2017.

 • Otvoreno prvenstvo Hrvatske ORC

02.-05-11. Bili smo domaćini ORC Otvorenom prvenstvu Hrvatske. Regatu smo organizirali u suradnji s D-Marin, generalnim sponzorom regata za ORC kup Hrvatske. Na regati je naše boje branio Ladies First, jedrilica koja trenutno zauzima 3. mjesto u generalnom poretku na ovogodišnjoj ljestvici. Na prvenstvu je nastupilo ukupno 15 jedrilica iz Hrvatske, Austrije, Italije, Češke i Njemačke. U hrvatskoj konkurenciji medalje su podijeljene slijedećima: ORC A 1. X-Cite 2. Yellowpad 3. Gringo 2.  ORC B 1. One  2. Mareus II  3. Ladies First – Damir Desabota, JK Val

 • Jabuka

Od 10. do 12. studenog održala se 15. jubilarna regata od Vodica do otočića Jabuka i natrag. Klupske boje je branila samo posada jedrilice Ladies First s Damirom Desabotom za kormilom. Po uvjetima totalne bonace na cijelom srednjem Jadranu uspjeli su kompletnu rutu odjedriti kao 36. jedrilica od 106 prijavljenih u ukupnom poretku. U OPEN-u su u svojoj grupi završili kao 4. Osim u OPEN, prijavili su se i u ORC i tu su finiširali kao 3. jedrilica po korigiranom vremenu u OPEN B.

 • 44. Opatija kup

U Opatiji se jedrilo od 10-12.studenog, ekspediciju u Kvarner je predvodio trener Teo Piasevoli, a suputnici u kombiju su mu bili Katja Frua (Laser 4.7), Marko Smolić, Roko Copić i Juraj Radačić, sva trojica u Laser radialu.

Marko je od početka do kraja jedrio dominantnim stilom i pobjeda ni u jednom trenutku nije dolazila u pitanje.

Roko je bio pod virozom, pa nije mogao pružiti najbolje od sebe. Dobro bi startao, ali vrlo brzo je dobivao penale, te se morao i povući s mora, a u konačnici je završio na osmom mjestu. Juraj je imao problema u jedrenju u krmu i to ga je koštalo mnogih mjesta. Na kraju mjesto iza Roka. Naša jedina jedriličarka, Katja, je bila solidna prvih dana, ali jugo posljednjeg dana je bilo prejako za ozbiljniji plasman. Definitivno je stekla vrlo dobro iskustvo za buduće regate u sličnim uvjetima! Kad se podvuče crta možemo reći da je regatta bila uspješna i čestitke Marku na vrhunskom početku nove natjecateljske sezone!

 • Prvenstvo Hrvatske u dvobojskom jedrenju

Zajedno s Wave Sailing Centerom bili smo domaćini Prvenstva Hrvatske u dvobojskom jedrenju. Nastupilo je 9 posada a Šibenik su predstavljale čak tri posade s kormilarima Teom Piasevolijem, Marinom Desabota i Markom Smolićem.

 • CRO ORC D-Marin kup – Grand Finale

Bili smo domaćini i četvrte regate za CRO ORC D-Marin kup, ujedno i posljednje za ovogodišnji ciklus Kup natjecanja.

Nastupilo je 6 najvjernijih posada koje se bave ORC jedrenjem, X-Cite, Gringo 2, Yellowpad, Mareus II, Orca i Ladies First. JK Val je prestavljao opet Ladies First koji su kao i uvijek dali sve od sebe.  S završetkom ORC Grand Finala dobila se i konačne ljestvica jedrilica i kormilara za ovogodišnji CRO ORC D-Marin kup. Nakon prošlogodišnje duple krune našeg Branka Iljadice Rape niz osvajanja trofeja u CRO ORC D-Marin kupu je nastavila posada Ladies First s Damirom Desabotom za kormilom. Oni su ove godine proglašeni najboljom posadom u “maloj”, ORC B skupini.

U ORC B skupini je ove godine na šest bodovanih regata nastupilo 15 jedrilica. Bodovala su se ukupno 24 jedrenja, a od te sume su se mogla odbaciti četiri najlošija rezultata. Naša posada je već na prvoj regati koja se jedrila u Sukošanu u ožujku krenula ambiciozno i odnijela pobjedu u ovoj skupini. Jednako kvalitetno su nastavili i na Uskršnjoj regati, te na preostale četiri regate koje su se održavale u našem aranžmanu u akvatoriju oko otoka Zlarina.

Inače, kao kuriozitet treba spomenuti da je Ladies First (First 34.7)  najmanja jedrilica koja se natječe za CRO ORC D-Marin kup. Vlasnik jedrilice je Zoran Popović, kormilar Damir Desabota, a posada Marin Desabota, Luka Piasevoli, Marko Budiša, Damir Vukić, Nikola Ninić, Krešo Trklja, Ivona Desabota, Luka Novaković.

PROSINAC 2017.

 • 18. Šibenska regata

Od 01. do 03.12. održala se 18. Šibenska regata krstaša, nastupilo je 35 posada po povoljnim vremenskim uvjetima, puhao je burin od 10-12 čvorova i završena su 2 plova. Najbrži brod u regati je bio Fatamorgana kormilara Mate Arapova iz JK Mornar Split.  Monotip pripetavanje u nedjelju se od ove godine zove Kup Branka Iljadice Rape, a pobjedu  je odnijela posada mladih jedriličara JK Val koji inače jedre u laseru, a nastupili su i na Prvenstvu Hrvatske u dvobojskom jedrenju kao već uigrana ekipa – Marko Smolić, Luka Piasevoli, Martin Petković, Juraj Radačić i Roko Copić.

 • Priznanje Valovi Šibenika

Ove godine odlučeno je da priznanje “Valovi Šibenika” bude uručeno kap. Branku Rameši za njegov ukupan “cjeloživotni” doprinos iskazan kroz stotine regata, ali i akcija pomoći i spašavanja na moru!

RAZNO 2017.

 • Naravno da nije sve moglo biti spomenuto

Osim gore navedenog naši treneri i natjecatelji su odradili stotine treninga što iznosi tisuće sati na moru, naši suci su odradili desetke regata u zemlji i inozemstvu, Izvršni odbor u proširenom sastavu imao je skoro 50-tak zasjedanja, ponešto sam sigurno I propustio spomenuti, ali da ne duljim, odradili smo lavovski posao.  Hvala svima koji ste sudjelovali, uložili svoje vrijeme i energiju, bez vašeg entuzijazma, ljubavi prema jedrenju i Valu ne bi ništa od ovog bili moguće.

S poštovanjem,

PREDSJEDNIK J.K VAL                                                                                                                         Marin Paić dr.med.