Kup Jadranske banke

1113

Od 2010. godine i 11. Šibenske regate krstaša organiziramo finale za najbolje iz flotnog dijela regate na jednakim jedrilicama. Ideja od samog početka je bila da se dobije istinski najbolje raspoložena posada koja je tog vikenda stigla na Šibensku regatu krstaša, jer ako je netko bio s najbržom jedrilicom u realnom vremenu ne znači nužno da je ta posada i najbolje u cijeloj floti.

Zato su se uz pomoć sponzora osiguravale flote jednakih jedrilica na kojima su se najbolji u svojim grupama pripetavali u finalu!

Do sada su se pripetavanje 3 puta jedrila na Elanima 340 tvrtke Alternautika iz Jezera, a posljednja dva na Salonama 38 iz marine Kremik. Uglavnom je format jedrenja bio troboj, odnosno na engleskom triple race, dok se 2012. jedrilo flotno s četiri jedrilice koje su nam tada bile na raspolaganju.

Ovisno o broju grupa koje bi se formirale na Šibenskoj regati krstaša većina finalista bi se dobila iz njih, a do broja potrebnog za popunjavanje izlučnih skupina finalnih jedrenja ubacivali bi se drugoplasirani iz najbrojnijih grupa itd, a jedno mjesto je organizator davao po principu “wild card-a”.

Da bi se zanimanje jedriličara za sudjelovanje na Šibenskoj regati krstaša još više povećalo priča bi se dodatno začinila i, za naše regate popriličom, financijskom nagradom. Glavni sponzor pripetavanja je od prvog dana bila šibenska Jadranska banka koja je za pobjedničku posadu osiguravala po 5000 kuna. Problem je nastao lani kad se banka našla u problemima, pa se financijski dio nagrade smanjio na 3000 kuna, ali umjetnička galerija Juraj Dalmatinac je galantno uskočila i za pobjednike osigurala jednu lijepu umjetničku sliku.

A evo da se prisjetimo tko su uopće bili dosadašnji finalisti pripetavanja:

11. ŠRK – 2010. godine – Elan 340

– 1 plov, zbog slabog vjetra

1. Branko Iljadica Rapo

2.Tonko Rameša

3. Marko Matić

12. ŠRK – 2011. godine – Elan 340

– 3 plova

1. Bojan Berlengi

2. Ante Ćesić

3. Darko Bujas

13. ŠRK – 2012. godine – Elan 340

– 2 plova

1. Teo Pasevoli

2. Tonko Rameša

3. Robert Sandalić

4. Ana Gojčeta

14. ŠRK – 2013. godine – Salona 38

– 2 plova

1. Branko Iljadica Rapo

2. Mate Arapov

3. Robert Sandalić

15. ŠRK – 2014. godine – Salona 38

– 2 plova

1. Tomislav Bašić

2. Mate Arapov

3. Branko Iljadica Rapo

Ove godine je za finale šibenski Wave Sailing Center rezervirao svoje Beneteau-e 25 Platu. Na njima se od ove godine jedre match race regate, pa je jedan dio jedriličara već upoznat s mogućnostima ovih jedrilica.

Jadranska banka je i dalje u problemima, tj. u sanaciji, pa će se financijski dio nagrade zadržati na lanjskih 3000 kuna, a likovni dio nagrade će ove godine biti slika koju će pokloniti njen autor, akademski slikar Mirko Grabovac.

Vidimo se u finalu!