Kup Primoštena

1049

U Primoštenu se u subotu i nedjelju 13. i 14. listopada jedrila tradicionalna regata malih klasa, a spletom okolnosti bila je ujedno i zagrijavanje pred veliku kriterijsku regatu klase Optimist s famoznim “3+” koeficijentom idućeg vikenda.

Inače su domaćini kriterija trebali biti članovi JK Zenta, ali oni su to otkazali i u pomoć je uskočio JK Primošten, tako da će se regata ipak održati.

Ova, izvorna, regata je organizirana za Optimiste, Laser radiale i Lasere 4.7, dok u Standardima nije bilo prijavljenih. U sastavu flote sudjelovali su jedriličari sa skoro cijelog Jadrana, iz većine velikih klubova u trokutu Pula, Zagreb, Split.

Inače su na regatama najzastupljeniji najmlađi u Optimistima, ali ovaj put su bili brojčano nadjačani sa starijim kolegicama i kolegama. 19 djevojaka i mladića jedrilo je u Laseru 4.7, 7+1 u koristi momaka u floti Laser Radial, dok se djevojčica i dječaka ukupno skupilo dvadeset i četvero.

Vremenske uvjete na moru je vrlo jednostavno za opisati, vladala je bonaca uz neočekivano toplo i ugodno vrijeme za ovo doba godine.

U subotu regatni odbor nije imao ni malo sreće, pa se nije niti pokušalo postaviti regatno polje, dok je nedjelja ipak bila malo blaža prema svima. Zapuhalo je s jugozapada ugodnih 6-8 čvorova koji su polako slabili prema sredini poslijepodneva.

Prvi su startali Radiali. Svi grupirani na pinu vrlo blizu startnoj liniji u posljednjim sekundama. Nakon njih nešto nervoznije 4.7 koje je RO morao vratiti na ponavljanje predstartne procedure. Start signaliziran s Uniform zastavom je prošao bez greške, pa su na red stigli i Optimisti koji su pristojno i bez presinga krenuli u svoj jedini plov.

Radiali i 4.7 su očekivano brzo odjedrili prvi plov i nakon kraćih odmora upućeni su u drugi plov. U tim trenucima vjetar je počeo ozbiljno prijetiti da će se povući s regatnog polja, pa se odlučuje da Optimisti neće krenuti s drugom procedurom. Među njima je najbolji bio najmlađi jedriličar iz obitelji Jakelić, mladi Niko. On je ciljnu ravninu presjekao ispred trogirskog jedriličara Tonija Buličića i ispred kolege iz susjednog Labuda, Marina Ljubičića.

Najbrža među djevojčicama je bila Nikina klupska kolegica Petra Marendić, a njbolji od domaćina iz Primoštena je bio Bartol Perković na 5. mjestu.

Dok su se optimisti vraćali u klub Laseri su prolazili pravu Golgotu jedrenja po laganom vjetru. Očekivalo se da će par kilograma mase posade rezultirati i prednošću laganijih jedriličara, ali među Radialima je Roko Copić iz JK Val poremetio tu jednadžbu i s 3. mjestom u prvom plovu i pobjedom u drugom osvojio zlatnu medalju ispred Vertusa i Mavara iz YC Zagreb i JK Galeb.

4.7 su imali malo teži posao jer su u posljednjoj etapi imali i blagu orcu prema cilju, jer je vjetar otišao u desno za suncem. Rezultatski se ponovili slična situacija kao kod Optimista. Prva trojka je bila u muškom sastavu, a na četvrtom mjestu je bila najbolja djevojka. Apsolutno najbolji je na kraju bio Puležanin Roko Stipanović iz JK Clivo. Labudaš Vuković je završio na drugom mjestu, a trećeplasiran je Roni Bobovnik iz YC Zagreb. Najbolja djevojka je bila Ursula Balasz iz JD Val Crikvenica.

Konačni redoslijed laseraša možete pročitati na ovom linku, dok se ovdje nalazi fotogalerija s mora.

Zaključak na kraju je da su optimisti imali jedan dobar trening po ekstrmno laganim uvjetima, dok je laserašima ovo bio dobar uvod u kamp koji je ispred njih na istoj lokaciji.

Izvor: regate.com.hr