Roko je 25. u Europi

867

Od posljednjeg izvještaja iz Španjolske prošlo je cijelo finale, a jučer je Prvenstvo i završilo. Iz Španjolske se javio Teo Piasevoli i ukratko nas izvjestio o tome što se dešavalo posljednja tri dana.

Prvi finalni dan je prošao u određenoj neizvjesnosti jer na web stranicama regate nije bilo nikakvih informacija što se dešava, bez rezultata, fotografija… Razlog je bio prejak vjetar zbog kojeg je Regatni odbor odlučio da neće biti pozivanja na more i da je sigurnost mladih natjecatelja i natjecateljica ipak prioritet!

Drugi finalni dan je prošao skoro pa na isti način. Međutim ipak je pred kraj dana na more pozvana zlatna skupina u kojoj je jedrio i naš Roko. Puhalo je na refule i preko 25 čvorova, a to je najviše odgovaralo starijim natjecateljima koji su maseno dominantniji naspram mlađih konkurenata.

Roko je u ovoj “jačoj” skupini i uvjeti oštrog kratkog vala u plitkom dijelu regatne zone po jakom vjetru su izvukli iz njega sve najbolje. Orcu se trebalo voziti dosta laškije, u krmu izbjegavati val zbog konstantnog glisiranja i postizanaj brzina većh od brzina valva… uglavnom zahtjevni uvjeti jedrenja po kojima je Roko u cilj ušao kao 3.

U drugom plovu je osjetio da može biti i bolji, pa se odlučio na taktički rizik koji je loše procijenio. S obzirom na snagu konkurencije kazna je bila neminovna te u cilj ulazi na 15. mjestu.

Da bi sve bilo još napetije na kraju dana, na kopnu ih je dočekao poziv na prosvjed, jer je Grčki natjecatelj podigao protest na Roka zbog jedne situacije na privjetrinskoj oznaci, ali za zelenim stolom je prosvijed odbačen i Roko je potvrdio svoje 3. mjesto. Na kraju dana je na 17. mjestu između skoro 250 laseraša iz cijele Europe!

Za subotu, treći finalni dan, predviđena su bila tri plova i start u 11 sati. Na moru ih je dočekalo petnaestak čvorova, idealni uvjeti za jedrenje. S obzirom na očekivana 3 plova dosta je još bodova bilo u igri, tako da je bila otvorena i mogućnost napada na broncu.

Prvi plov je vrhunski startao i ponovno bio među vodećima, ali u jednoj viri nije uhvatio nogu za bragu i prevrnuo se! Dok je ispravio jedrilicu i nastavio s jedrenjem izgubio je previše, te završava kao 48.

Idući start je malo lošije startao i na prvoj oznaci (bovi) je bio 25. i kako je upao u gužvu pokušao se izvući biranjem ekstremnog rizika, ali se na kraju ova odluka pokazala pogrešnom i završava 36.

U posljednji plov je ušao psihički preiscrpljen, jer se teško vratiti nakon takvog preokreta i na kraju ga završava na 48. mjestu od 60 jedriličara u zlatnoj grupi.

Kad se svi bodovi zbroje i odbace najloši rezultati Roko je Europsko prvenstvo za klasu Laser 4.7 završio na respektabilnom 25. mjestu od skoro 250 natjecatelja i to kao najblji Hrvatski jedriličar, bolje rečeno jedini koji se uspio kvalificirati u zlatnu skupinu!

Teo je istaknuo da se svih dana Roko borio kao lav i da mu je bila privilegija biti na moru uz momka koji je beskompromisan i borio se za vrh Europe!

Još jednom česttke Roko, ali i trenerima Teu Piasevoliju i Dunku Begu čiji je timski rad u Španjolskoj omogućio mnogo ugodnije uvjete za rad na tako velikom natjecanju nego kad je na putu s natjecateljima samo jedan trener koji im osim te svoje uloge mora biti i glavni serviser, kuhar, vozač i sve što okolnosti zatrebaju. Nadamo se da će takve kombinacije biti i na regatama koje slijede u nastavku sezone.