Samo jedan dan…

1145

…je trajala ovogodišnja Šibenska regata modela. Glavni razlog je najmanji broj sudionika u 19 godina što se modelari natječu ispred šibenskih topova. Do sada su najmalobrojnije regate bile 1997. i 1999. i pretpostavljalo se da je to vrijeme daleka prošlost, ali trend smanjivanja broja sudionika koje je vladao ovog proljeća je ipak uhvatio posljednju regatu u sezoni 2014.

Najbrojniji su bili predstavnici Zente kojih je bilo čak dvojica, a po jednog predstavnika su imali Trogir, Mornar i naš klub.

Dan je bio sunčan i lijep, a jugo je počelo puhati iza podne. Bilo ga je sasvim dovoljno za lijepo jedrenje u 10 maksimalno predviđenih jedrenja u jednom danu. Na regatnom polju je u pojedinim trenucima čak bilo i zanimljivo s obziroom na ujednačenu kvalitetu jedriličara koji su bili u vrhu, a regatu je obilježio i jedan eksperiment. Riječ je o testiranju obilaska oznaka uz mogućnost dodirivanja istih. O ovome se trenutno raspravlja u ISAF-u kao o mogućnosti za uvođenje u slijedeće izdanje pravila, a kako je Mirko Ukas u jednom od ISAF-ovih odbora koji su dobili zaduženje za ovu temu onda je ova regata iskorištena za testiranje tog prijedloga.

Neki konkretan zaključak se nije donio, ali nova pravila izlaze tek 2017. pa će do tada sigurno ovih eksperimenata biti i u drugim klasama.

Šibenska riva je iskorištena i za prezentaciju još jedne jedriličarske klase. Roiječ je o modelima koji su duljine 65cm, a u modelarskim krugovima su poznati pod imenom RG65.

2014modeli2

U svrhu promocije zenaši su donijeli i opremili 3 jedrilice ove klase i svim zainteresiranima na rivi su objasnili o čemu je riječ i pružili mogućnost upravljanja nekom od njih. Inače, plan je da modelari uz podršu Zajednice tehničke kulture doniraju određeni broj ovih modela pojedinim jedriličarskim klubovima i da na taj način pokušaju promovirati jedrenje modelima, a i privući nove mlade (a i starije) ljude u ovaj zanimljivi sport.

Što se tiče rezultata regate nju je pobijedio Mirko Ukas, drugoplasiran je bio Boris Bakotić, a na trećem mjestu Vedran Vesanović, dok su 4. i 5. bili Kristina Jakelić i Hrvoje Duvančić.