Trofejno iz Pule

815

Naše ekspedicijske snage su uspješno nastavile (pred)proljetnu turneju čija je ovotjedna postaja bila u Puli na Danima Uljanika koje je organizirao JK Uljanik plovidba.

Početak ovog ciklusa je bio na pripremama koje su otpočele u Vodicama i u velikom kampu organiziranom u Primoštenu. Prva regata nakon priprema je bila prošli vikend u Splitu na Mornarevoj regati, a nakon Dana Uljanika treća u nizu i vrhunac ovog dijela sezone će biti idući vikend kad se u Kopru organizira jedna od regata iz ciklusa Europa kupa.

Ali da se vratimo na Pulu.

Od petka do nedjelje je puhalo jugo koje je osciliralo po snazi. U petak je bilo lagano do umjereno, u subotu je bilo vrlo jako uz vrlo veliki val karakterističan za Pulski akvatorij i u nedjelju je ponovno bilo umjerene snage.

U kategoriji Laser radiala nastupilo je 20 mladića i djevojaka.Ukupno su odjedrili 8 plovova, a nas su predstavljali Marko Smolić i Juraj Radačić.

Juraj je bio jedan od dvojice najmlađih jedriličara u radialu, što se osjetilo po uvjetima jakog vjetra. Kvalitetno je jedrio i imao čak i jedan finiš na 6. mjestu, te je na kraju završio kao 15.

Samo godinu stariji Marko se pokazao najspremnijim na regatnom polju. Konstanto jedrenje u vrhu i nizanje 2., 3. i 4. mjesta donijelo mu je dovoljno veliku bodovnu razliku već u subotu, a koju je samo potvrdio u nedjelju i zasluženo osvojio prvo mjesto!

Mlađih jedriličara i jedriličarki iz Laseru 4.7 je bilo 30 na startnoj listi.  Naše boje su branile dvije djevojke, Katja Frua i Lucija Ružević. Katji je ovo bila prva regata u ovoj jedrilici po ovako teškim uvjetima na moru. Pokazala je da se vrlo dobro spremila i uspješno je stigla do cilja u svih 8 plovova, a jednom je čak završila i na 8. mjestu. U konačnici iz Pule odlazi s 23. mjesta.

Petnaestogodišnja Lucija je bila spremnija. U cilj je ulazila uglavnom oko desetg mjesta, a najbolji rezultat joj je bio 5. mjesto. Finalizirala je kao 12. i pokazala da su pripreme i za nju bile vrlo korisne. Inače je Lucija na spomenute pripreme i regate stigla iz dalekog Texasa gdje živi sa svojom obitelji. Američki školski sistem dozvoljava da se zbog sportskih aktivnosti na određeni period “pauziraju” školske obaveze, a to je Lucija ovaj put aktivirala za jednomjesečnu turneju po Europskim regatama.

Jedini muški predstavnik našeg kluba u ovoj klasi je bio Roko Copić. Jedna pobjeda i većina finiša unutar prvih deset mu je donijelo dovoljno bodova da zapamti ovogodišnju Pulu po brončanom odličju!

Po riječima trenera Tea Piasevolija još mora poraditi na nekim tehnikama u jedrenju po laganijem vjetru, dok je po jačim uvjetima neuhvatljiv u svojoj konkurenciji.

Čestitke cijelom timu i nadamo se da će biti još dobrih vijesti i iz Kopra.