Valovi Šibenika

1188

Ove godine će se prije proglašenja pobjednika 15. ŠRK po treći put za redom dodijeliti i priznanje Valovi Šibenika. Za one koji su zaboravili o čemu se radi evo malog podsjetnika.

Na inicijativu g.Zorana Lučića naš klub je prije dvije godine krenuo u akciju podsjećanja javnosti i odavanja zasluženih priznanja pojedincima i ekipama koji su u prethodnih godinu dana u terminu između dva blagdana zaštitnika pomoraca Sv.Nikole, sudjelovali u akciji spašavanja u kojoj je jedan od aktera jedrilica ili jedriličari. Prvo priznanje je retroaktivno dodijeljeno posadi šibenske lučke kapetanije, m/b Šibenik, zapovjedniku Siniši Petkoviću, strojaru Mladenu Radovčiću i mornaru Mili Ježini.

2014mbsib

Oni su na famoznoj 3. regati oko Jabuke spasili 11 života. Po orkanskoj buri, kad je regata prekinuta, oni su spasili posade jedrilica koje su izgubile kormila i imale štetu na ostaloj vitalnoj opremi. A o širini poduzetih akcija najbolje govori podataka da su u akcijama spašavanja sudjelovali i veliki trgovački brodovi koji su se našli u zoni, a koji su svojim trupovima stvarali zavjetrinu da se olakša spašavanje!

Za lanjsko priznanje je prvi puta raspisan službeni natječaj, a slavodobitnica je jednoglasno postala mlada jedriličarka iz Splita, gđica. Hana Dragojević. Ona je nominirana zbog spašavanja našeg Marka Smolića na regati optimista u Opatiji u rano proljeće 2013. godine. Nakon starta regate Marku se prevrnula jedrilica i on je upao u more. U principu to nije neuobičajena situacija i svaki optimistaš zna kako se treba vratiti u svoju jedrilicu. Problem je nastao jer se Markova škota zapetljala na način da se on nije mogao sam izvuči iz novonastale situacije. Njegove pozive u pomoć je čula Hana i bez ikakvog razmišljanja je napustila jedno od čelnih mjesta u floti, skočila u hladno more i otpetljala Marka!

2014hanalaniOsim u krugu jedriličara koji su sudjelovali na regati u Opatiji nitko nije znao za ovu akciju i vrlo brzo je pala u zaborav i vjerojatno bi tako ostalo zauvijek da nije bilo Valova Šibenika. Zahvaljujući medijskoj pokrivenosti ovog događaja vijest o hrabrom Haninom činu je izišao u javnost i tad je krenula lavina… nagrade za fair play Hrvatskog jedriličarskog saveza, Hrvatskog olimpijskog odbora, Svjetske jedriličarske federacije, Međunarodnog olimpijskog odbora…

Ove godine je bilo nekoliko akcija koje su zaslužile pažnju žirija koji dodjeljuje priznanje, ali jedna akcija se posebno istaknula. Kome će priznanje otići ovogodišnjeg Sv.Nikole saznat će se u ponedjeljak 01. prosinca na tiskovnoj konferenciji povodom organizacije 15. Šibenske regate krstaša.

Samo kao mali mig možemo spomenuti da je riječ o jednojo akciji koja je krenula bezazleno, ali vrlo brzo se mogla pretvoriti u tragediju u kojoj su spasitelji postali žrtve!