Vrijeme je za finiš

857

Već je desetak dana od odlaska našeg trojca Teo, Marko, Ante u daleku Nizozemsku. Posljednja tri dana su se jedrile kvalifikcije iz kojih je 257 mladih laseraša skupljalo bodove za ulazak u zlatnu, srebrenu i brončanu skupinu.

Kako nam je javio Teo, vremenski uvjeti na regatnom polju su netipični za ovo područje, jer su se svi spremali za jedrenje po jakom vjetru, dok su naposljetku prevladale bonace i lagani vjetrovi. Ta promjena je unijela velike probleme skoro svima, a pogotovo fizički težim jedriličarima, jer po takvim uvjetima nemogu ostvariti brzine poput onih koje ostvaruju laganiji momci.

To se kod naše ekspedicije očitovalo na razlici ulazaka u cilj Marka i Ante. Marko je mlađi i laganiji jedriličar od Ante i nakon početnog prilagođavanja regatnom polju krenuo je s dobrim plasmanima te je nakon samo 5 održanih kvalifikacijskih plovova zauzeo ukupno 53 poziciju. Ona mu je bila dovoljna za ulazak u zlatnu skupinu flote na ovom Svjetskom prvenstvu, a ono što daje posebnu draž ovom rezultatu je to što se Marko nalazi i u konkurenciji jedriličra do 16 godina. U toj konkurenciji je trenutno na 13. mjestu!

Ante je imao dva relativno dobra ulaska, dok u preostala tri jedrenja sa svojom masom nije mogao brže jedriti i unatoč taktički vrlo dobrim startevima i početcima plovova u cilje je ulazio oko 50. mjesta. Svi ti rezultati trenutno daju ukupno 155. mjesto, a kako je Ante stariji od 16 godina ne nalazi se i na drugoj bodovnoj ljestvici.

Pred njima su još tri finalna dana regate i Teo javlja da su najavljeni jači vjetrovi za taj dio natjecanja. Po dosadašnjim pokazateljima i jedrenjima pokazanim na treninzima pred početak SP-a mogli bi se ukupni plasmani poboljšati, ali to nam tek ostaje za vidjeti.

Po trenerovom savjetu momcima želimo jaki vjetar, a one koji žele pratiti stanje na ljestvici podsjećamo na web stranicu prvenstva.