Zavjetovanje

1381

U sklopu manifestacije Šibenske regate krstaša članovi kluba su napravili jednu nesvakidašnju akciju i obnovili jednu staru pomoračku tradiciju. U ime svih članova kluba je zavjetovan model jedrilice u crkvici Sv.Nikole na sam blagdan ovog sveca zaštitnika pomoraca.

Ovo je običaj koji svoje korijene vuče još iz srednjek vijeka kad su pomorci prinosili kao svoj poklon Sv.Nikoli makete jedrenjaka na kojima su plovili i susretali se s pogibeljnim situacijama. Ta tradicija se u smanjenom obimu nastavila i u naše doba, a po dostupnim podacima možemo reći da je ovo prvi put da je ovo napravio i jedan jedriličarski klub! Također je jedna posebnost vezana uz ovaj čin, jer za razliku od preostalih maketa koje se nalaze u crkvici, mi smo poklonili model, odnosno jedrilicu koja iza sebe ima nekoliko natjecateljskih sezona i u svakom trenutku se može ponovno porinuti u more.

Kako je spomenuta crkvica posljednjih nekoliko godina u procesu restauracije trenutno nisu sve makete izložene na njenim zidovima i policama, ali kad sve ponovno bude u punom sjaju sigurno će biti vrlo lijepo vidjeti našu modernu jedrilicu među drevnim jedrenjacima.

A sad malo o samoj jedrlici. To je regatna jedrilica klase IOM (international one meter) čije regate se redovito već 18 godina održavaju na Šibenskoj rivi. Jedrilica je porinuta 5. ožujka 2003. godine s brojem trupa CRO-25. Iza svoje krme ima nekoliko natjecateljskih sezona (do kraja 2005.), a nakon aktivnog regatavanja služila je kao “školski brod” za mlade Valove modelare. Po projektu spličanina Vjekoslava Orlandinija napravio ju je naš član Hrvoje Duvančić i s njom predstavljao JK Val na IOM regatama po cijelom Jadranu.

U pripremi modela za zavjetovanje sudjelovao je cijeli jedan tim. Na čelu tima je bio Hrvoje Duvančić, pripremu za bojanje trupa i samo bojanje je napravio dubrovčanin Davor Dužević, Valov plamenac na njenim bokovima nacrtao je rogožnjanac Ivica Perić, novi set jedara je poklonio splitski jedrar Zvonko Jelačić, a još neke sitne radove su napravili stolari iz Srednje strukovne škole Šibenik i Blažensko Friganović.

2013zavjetovanje2

Fotogaleriju s ove svečanosti možete pronaći na ovom linku.