14. Šibenska regata krstaša

1115

Nakon uvodnih događanja u petak na Sv.Nikolu, u subotu 7. prosinca se desio centralni događaj ovog vikenda! Neki od najboljih krstaša s istočne strane Jadrana je pristupilo na startnu liniju 14. Šibenske regate krstaša.

Neke promjene su unesene u program regatavanja, a osnovana je da se odlučilo da će se jedriti na malo modificiranom regatnom polju. Također je i start pomaknut na 11:00 da bi se zadovoljila publika na Šibenskoj rivi, odnosno da bi se dobilo najviše akcije uz sami kraj dok je na rivi najviše posjetitelja.

Puhala je umjerena bura po kojoj su svi vrlo brzo stigli do prvog okreta ispod Šibenksog mosta. Ovdje se također trebala dogoditi jedna izmjena, ali zbog dolaska Marine Kaštela moralo se to odgoditi za neku iduću priliku. Riječ je o postavljanju ove oznake s druge strane mosta, bliže Zatonu, odnosno u zoni skretanja prema kanjonu koji vodi k Prokljanskom jezeru i Skradinu. Da se to napravilo ove godine Marina Kaštela bi se našla u velikom problemu ciljanja prolaza ispod mosta, pa da bi se izbjegle potencijalno vrlo opasne situacije ova oznaka je bila na svom tradicionalnom mjestu.

2013srk02

Pod spinakerima je flota krenula prema Mandalini i slijedećem okretu. Nakon njega je ruta vodila prema bovi ispred topova i drugoj koja je postavljena pored ulaza u kanal. Ovdje je bio obavezan obilazak prvo bove ispred topova, zatim kod kanala i ponovno kod topova. Ovaj raspored je pružio iznimno atraktivnu sliku za sve na rivi jer je vjetar bio idealan za spektakularne manevre pri velikim brzinama, praktički na desetak metara od samog kraja!

2013srk03

Svi koji su odjedrili ovu petlju su kao iduću postaju imali ponovno bovu ispod mosta. Daleko ispred sviju je do nje ponovno prva stigla najveća i najbrža jedrilica na regati, Marina Kaštela. Nju su brzo slijedili Barba Branko, No name, Dubrovnik, Gringo 2, Anđela X…

Nakon ovog obilaska, slijedio je posljednji dio slaloma, a to je ponovni obilazak bove u Mandalini i ulazak u cilj koji je bio smješten ispred katedrale. Prva je u cilj suvereno ušla Marina Kaštela i opravdala svoj status najbrže u ovoj regati!

2013srk04

Zbog dosta velike duljine regatnog polja nisu svi uspjeli stići do cilja dovoljno brzo da bi se dao znak za start drugog plova. Svejedno, svi su bili zadovoljni doživljenim, a kako je to izgledalo na moru možete vidjeti u ovoj fotogaleriji, a kako prije regate u ovoj galeriji.