Državno prvenstvo za juniore i kadete

821

Državno prvensto za jedriličarske klase optimist i laser, održano proteklog tjedna u Betini, bilo je uspješno za natjecatelje iz šibenskog JK Val. No, moglo je biti za pamćenje. Naime, Roko Copić je u svom laseru 4.7 dominirao regatom, da bi na kraju završio na jedanaestom mjestu te tako nije ponovio lanjski uspjeh kolege iz Vala, Marka Smolića, prošlogodišnjeg državnog prvaka.

“Na polovici regate imao je deset bodova ispred ostalih i naravno da smo se nadali zlatu”, rekao je trener Teo Piasevoli. “U četvrtom plovu protiv Roka je dignut prosvjed zbog kolizije na startu, koje nije bilo, nakon čega ga je, na moje iznenađenje, međunarodni žiri odlučilo diskvalificirati. Tu situaciju sam vidio i bila je čista. Dapače, pohvalio sam Roka zbog tog poteza koji nije bio sporan, osim što je njime stekao veliku prednost odmah po startu, odnosno da protest nema nikakvog čvrstog utemeljenja”, kaže Piasevoli.

“Sutradan sam tražio da opet otvore slučaj, jer sam doveo dva nova svjedoka, no to se nije dogodilo, žiri je odbio zahtjev. Svjedoci su nam sami prišli nakon odluke i u svrhu pravednosti sporta nepristrano su željeli svjedočiti. Mi smo zatražili ponovno otvaranje slučaja, na što imamo pravo unutar 24 sata. Žiri je odbio jer je smatrao da smo imali dovoljno vremena dan prije pripremiti obranu, a imali smo 45 minuta nakon 5 sati boravka na moru! Sama presuda je legitimna od strane nadležnog stručnog tijela, no mislim da to nikako nije dobra reklama za sport, a još manje dobra poruka 15-godišnjacima na koji način se sve moraš boriti u sportu. Stojimo iza Roka Copića i poručujemo iz Vala da idemo sa žalbom na odluku Nacionalnom savezu, a zatim i ISAF-u, Svjetskoj jedriličarskoj organizaciji”, najavljuje Teo Piasevoli.

Ipak, u JK Val nisu sasvim nezadovoljni rezultatima. Njihova laserašica Katja Frua, koja je tek nedavno prešla u novu klasu, ostvarila je odličan rezultat, kao i Marin Golem. “S Katjom sam prezadovoljan. Na pola regate bila je četvrta od djevojčica, a ulazila je i u prvih deset ukupno.Na kraju joj je malo pala koncentracija, pa je završila 17., što je u konkurenciji od 50 takmičara, odličan rezultat”, tvrdi Piasevoli.

“Isto tako, Marin je tijekom cijele regate bio među prvih deset, no zadnjeg je dana dobio virozu, pa nije nastupio. Ali, eto, Val je u žestokoj državnoj konkurenciji laseraša jedno vrijeme imao troje jedriličara u prvih deset”, kaže Valov trener.

U konkurenciji optimista također su ostvareni ohrabrujući rezultati. “Kod optimista je došlo do smjene generacije, imamo nekoliko novih jedriličara od desetak godina. Neki od njih imali su sjejan ulaz u regatu, poput Noe Petkovića, koji je među 150 jedriličara često bio među prvih petnaest, no nije uspio biti konstantan do kraja regate”, kaže Teo Piasevoli. “Za jasniju sliku morat ćemo pričekati dvije godine, sve su to tek početnici. Ali, pokazali su se odličnima, pa mislim da smo na dobrom putu.”