Light is life

1057

Šibenik će 28. kolovoza dobiti podvodnu rasvjetu!

Točno na dan kada je prije 121 godinu Šibenik dobio javnu rasvjetu među prvima na svijetu (28. kolovoza), na šibenskoj rivi zasvjetlit će podvodna rasvjeta. Sve se odvija u sklopu projekta ‘Light is Life’, svojevrsnog Festivala svjetla.

Šibenik je među prvim gradovima na svijetu koji je dobio javnu rasvjetu na izmjeničnu struju, što je označilo i početak druge industrijske revolucije. Gradonačelnik-vizionar Ante Šupuk je na slapovima rijeke Krke, 28. kolovoza 1895. godine, pustio u rad hidroelektranu Krka, najstariju izmjeničnu hidroelektranu na ovim prostorima i jednu od prvih cjelovitih elektroenergetskih sustava u svijetu.

Grad Šibenik će, 28. kolovoza 2016. godine u 20.20 sati, pustiti u rad prvu podvodnu rasvjetu na Obali dr. Franje Tuđmana u dužini od 240 metara. Organizatori pozivaju građane i goste Šibenika da u 20 sati dođu na rivu i sudjeluju u performansu svjetla. O čemu se točno radi, doznat će svi koji se pojave.

– Projekt “Light is life” osvjetljivanjem podmorja i stvaranjem dojma otvorenog akvarija u moru pred šibenskom rivom, na simboličan način želi pokazati da svjetlo stvara i utječe na život. JK Val i Wave Sailing Centar održat će spektakularnu noćnu match race regatu, a sve će, na plutajućoj bini ispred zgrade Županije, glazbom pratiti Četiri tenora, pijanist Borna Erceg, mezzosopran Jelena Pletikosa i violončelist Zvonimir Perković – otkrio je danas Zoran Lučić, idejni začetnik projekta, koji će biti realiziran u organizaciji Jedriličarskog kluba Val i Grada Šibenika.

– 28. kolovoza 1895. godine kada je puštena u rad javna rasvjeta na izmjeničnu struju za Šibenik je povijesni datum, a sam podatak nas čini prepoznatljivima u svijetu. Svake godine nastojimo sadržajno obogatiti ovu obljetnicu, a vjerujem da će realizacija ovogodišnjeg projekta “Light is Life”, uz glazbeni i zabavni program, dodatno oduševiti naše sugrađane i posjetitelje grada Šibenika – rekao je gradonačelnik Željko Burić.

Cilj projekta, koji će se odvijati u nekoliko faza, jest da Šibenik bude jedan od prvih gradova koji će imati javnu rasvjetu na obnovljive izvore energije. Inače, podvodna rasvjeta će i nakon nedjelje, 28. kolovoza, ostati na šibenskoj rivi i nekoliko će sati svake večeri osvjetljavati morsko dno.

Marko Podrug