Marin je državni prvak!

1129

Jedriličarski klub Uskok iz Zadra je u suradnji s Hrvatskim jedriličarskim savezom organizirao Otvoreno državno prvenstvo za olimpijske klase od četvrtka 23. do nedjelje 26. listopada.
Oko 130 natjecatelja iz 6 zemalja je jedrilo u čak 9 disciplina, 5 seniorskih i 4 juniorske. Naš mlađahni tim je nastupio samo u juniorskoj konkurenciji, a u timu je bilo čak 8 jedriličara i jedriličarki!
Na regatu u Zadar su otputovali Marin Desabota, Marko Smolić, Ante Jusić, Hrvoje Svračak, Juraj Radačić, Martin Petković, te članica JK Trogir, Mia Kazorri koja zajedno s našim timom trenira više od godinu dana, te trener Jk Tijat, Ante Munjiza inače vrlo iskusan jedriličar u klasi Laser.
Marin Desabota i Martin Petković su nastupili u klasi Laser radial, Ante Munjiza u Laseru standard, dok su svi ostali jedrili u Laseru 4.7.
Inače, za neupućene, riječ je o jednosjedima koji svi imaju isti trup, a razlikuju se po površini jedra. Laser standard ima najveće jedro, pa zatim ide radial i s najmanjim jedrom je 4.7. Ovakva podjela je naravljena da bi se omogućio  postupan razvoj jedriličara kroz juniorski period, pa do seniorskog statusa. Jedrilice s većim jedrom zahtjevaju veću masu jedriličara i bolju fizičku pripremljenost. Zato najmlađi laseraši jedre u 4.7, pa postupno prelaze u “višu” grupu.
Na olimpijskim igrama se jedri samo Laser standard za mušku seniorsku skupinu, a djevojke jedre u Laser radialu.

Regata u Zadru je bila obilježena hladnim vremenom i nestalnim vjetrom. U 4 dana predviđena za jedrenje uspješno je održano samo 6 jedrenja. U četvrtak, prvog dana regate uspješno su privedena kraju dva plova, a u petak zbog  nedostatka vjetra nije održan niti jedan plov. I posljednja dva dana jedrenja su za neke od klasa održana po dva regularna plova.
Naši najbolji predstavnici su najavili od početka da će biti u konkurenciji za sam vrh, ali je trebalo čekati kraj regate da bi se sa sigurnošću moglo reći kako će pojedinci završiti.

U juniorskoj konkurenciji radialaca od samog početka je Marin Desabota najavio ambiciju za najvisočije postolje. Dva 2. mjesta, pa potom tri 1. i za kraj jedno 5. mjesto koje semoglo odbaciti kao najlošiji rezultat, učinili su ga Državnim prvakom u ovoj disciplini!
Drugi naš predstavnik, Marin Petković prvi plov nije završio, a posljednji je prestupio na startu, pa mu je to dalo velik bodovni teret i regatu je zavšio kao 14.
U Laseru 4.7 najbolji je bio Ante Jusić. On je do posljednjeg plova bio u konkurenciji za postolje, ali je u posljednjem jedrenju prestupio pri podignutoj crnoj zastavi. Zbog toga je završio na 10. mjestu. Tri mjesta iza njega je završio Marko Smolić. Njemu je također kobna bila crna zastava u zadnjem plovu.
22. u ukupnom plasmanu je završila Mia Kazotti, a u ženskoj konkurenciji je bila 5. odnosno 3. među domaćim djevojkama.
U drugom dijelu ljestvice Lasera smjestili su se Hrvoje Svračak kao 33. i Juraj Radačić kao 37.
Među juniorima u Laser standardu je nastupio Ante Munjiza i završio kao 23.

Marinov uspjeh na ovom prvenstvu je tim veći jer su iza njega završili naši najbolji jedriličari u ovoj klasi. Drugoplasirani Dominik Perković iz JK Labud iz Splita je 8. na svjetskoj ljestvici, a tu se našao i ostatak hrvatskog top tima.

Ova regata i njen naslov nije krajnji cilj Marina i njegovog trenera Tea Piasevolija. Po Teovim riječima ovo je samo jedna od kvalifikacijskih regata koje mora dobro odjedriti da bi se mogao kvalificirati za idući ISAF Youth, Svjetsko juniorsko prvenstvo koje će se na ljeto 2015. održati u Maleziji. U sklopu priprema za ovaj cilj je bio nastup Marina i ostatka družine ovog ljeta na seniorskom EP u Norveškoj.

Ono što je najvažnije je to što se vidi veliki napredak naših jedriličara i kontinuitet dobrih rezultata na svim regatama, a to je posljedica kvalitetnog rada i studioznog pristupa. Još samo da Val napokon dobije nove klupske prostorije i ovim se mladim ljudima pruže još bolji uvjeti za treniranje… gdje će im tada biti kraj?

A nekoliko fotografija s dočeka naših jedriličara možete pronaći na ovom linku.