Prvenstvo Hrvatske za klasu IOM

303

Hrvatska je dobila novo ime na popisu državnih prvaka, a riječ je o (još jednom) Zentaninu, Mirku Ukasu. Iako je riječ o vrsnom jedriličaru i u svjetskim okvirima i premda je nekoliko puta bio na postolju u svojoj dosadašnjoj karijeri nije se niti jednom uspio okititi naslovom najboljeg u državi.

Do zlatne medalje stigao je odlučujućom pobjedom u posljednjem plovu, ali krenimo po redu…

Regata u Rogoznici ponovno je bio jaki međunarodni event na kojem je sudjelovalo 33 jedriličara i jedriličarki, a koji su stigli iz Mađarske, Rumunjske, Švedske, Norveške, Slovačke, Crne Gore i Italije. Jedrili su tri dana po vrlo raznolikim i zahtjevnim uvjetima, a program je tradicionalno započeo navigacijskim jedrenjem u tri etape oko Rogozničkog poluotoka.

Navigacija se odjedrila po južinu koje puhao između 2 i 10 čvorova, ovisno o dijelu rute. Najvjetrovitije bilo je na startu prve etape i na sredini druge s obzirom da je to zona koja je otvorena na jugo, te u završnom dijelu treće etape.

Rezultatski gledano, navigacija je bila jedna od neizvjesnijih do sad jer su do starta treće etape čak četiri natjecatelja bila u konkurenciji za apsolutnog pobjednika. Prvu etapu najbolje je odjedrio Ante Kovačević, dok je lošu prvu etapu Vedran Vesanović bodovno poboljšao Vedran Vesanović. S vrlo dobrim prosjecima u prve dvije etape, s izgledima za pobjedu, bili su još i Bruno Marević, te mađarski jedriličar Csaba Forrai. Međutim, u posljednjoj etapi Bruno radi dva ozbiljna kiksa i gubi sve izglede, a Vedran i Csaba prolaze prvi kroz obavezna vrata, odnosno do cilja. S druge strane Ante uspijeva održati dobar prosjek i s dva boda prednosti ispred Vedrana i 3.33 ispred Csabe dolazi do šeste pobjede na jedinoj navigacijskoj regati klase IOM u Hrvatskoj.

Nakon završetka navigacije i kratke pauze trebalo se nastaviti s glavnim dijelom eventa, regatom oko oznaka. Plan je poremetio poremećaj u smjeru vjetra, a koji je nastao zbog guste naoblake koja je donosila kišu iz smjera zapada. Kiša je bila obilna i dugotrajna, ali ono što je najvažnije bilo je to da je totalno ugušila vjetar. Prestala je padati tek oko 15 sati kad se naoblaka raskidala i kad je zapuhao lagani zapadnjak.

Regatni odbor nije gubio vrijeme i pripremio je sve za jedrenje, ali uvjeta nije bilo više nego za samo dva plova, odnosno za obje skupine po jedan.

Što se skupina tiče, nije se primjenjivao HMS sistem jedrenja koji se koristio za vrijeme jedrenja Svjetskog prvenstva par mjeseci ranije već je u upotrebi bio sustav koji uz Hrvatsku velik broj država želi progurati kao službeni sustav i u IOM svijetu. U ovoj klasi poznat je po kratici SHRS, a u brzom opisu može ga se usporediti sa sustavom koji se inače koristi na regatama svih malih klasa na kojima jedri dvije ili više skupina.

Taj prvi odjedreni plov bio je u stvari prvo od šest predviđenih kvalifikacijskih jedrenja. S obzirom na objektivne okolnosti, ostali kvalifikacijski plovovi morali su se odgoditi za subotu.

Subota je osvanula sunčana i s vjetrom od ugodnih 8 do 12 čvorova koji je počeo puhati već od 10 sati. Smjer je bio dosta stabilan i odgovarao je smjeru tramontane – sjeverozapadnjaka. Plovovi su išli jedan za drugim i s novih pet kompletnih jedrenja završen je kvalifikacijski ciklus. U kalkulaciji su se odbacila po dva najlošija rezultata i na osnovu dobivenog poretka formirale su se zlatna i srebrena jakosna skupina i do kraja subote odjedrena su još po četiri finalna plova.

Posljednji dan PH nije obećavao po prognostičkim modelima, ali sve je ugodno iznenadilo jugo koje je zapuhalo od ranog jutra, pa sve do ranih poslijepodnevnih sati. Nažalost, nakon što je jugo palo tranzicija na zapadnjak nije išla dovoljno brzo. Kad se vjetar donekle formirao smjer mu je bio takav da je stvarao dosta problema jedriličarima s kormilarenjem u zoni oznaka orce koje su bile dosta udaljene od obale i točno u smjeru sunca.

S druge strane, za razliku od prethodnih jedrenja, neobična morska strujanja su prestala i moglo se koncentrirati samo na vjetar, a kad je već ovo spomenuto treba istaknuti da ovako neobični kurenti nisu viđeni na ovom regatnom polju na ranijim izdanjima Rogozničkih kupova. Na trenutke se stjecao dojam da nije u pitanju konstantno morsko strujanje, već niz virova slučajno razbacanih po jednom dijelu regatnog polja.

Posljednji niz jedrenja odjedrio se po vrlo slabom vjetru što je od natjecatelja zahtijevalo vrlo veliku koncentraciju i spremnost na brzu reakciju. Koliko je bilo teško najbolje možete vidjeti analizom rezultata u posljednjim plovovima gdje se vide značajne oscilacije i izostanak kontinuiteta.

U svakom slučaju, najbolje se na regati snašao Mirko Ukas koji je pobijedio u šest pojedinačnih plovova. Na kraju je imao pet kaznenih bodova manje od drugoplasiranog klupskog kolege iz JK Zenta Ante Kovačevića, dok je član JK Opatija – Robert Matulja, osvojio broncu.

U srebrenoj floti uvjerljivo je pobijedio još jedan Zentanin, Tomislav Bezić, kojem su se najviše uspjeli približiti Zoltan Illes iz Mađarske i član Riječkog JK – Zoran Grubiša.

Što se tiče juniora, njih su u Rogoznici jedrila trojica, a najbolji je bio (ponovno Zentani) Bruno Marević.

Kompletne rezultate navigacijskog jedrenja možete pronaći na ovom linku, a rezultate Prvenstva Hrvatske možete pronaći na ovom linku. Ako nekog možda zanima malo više detalja o sustavu jedrenja i sličnim stvarima vezanim uz regatu onda može posjetiti službeni web posvećen svim IOM regatama u Rogoznici.