11. Rogoznički kup – Prvenstvo Hrvatske

I ove godine regatni program se otvara s regatom radio upravljanih jedrilica klase IOM, a koju naš klub organizira od 20. do 22. siječnja u Rogoznici. Ovo će biti 11. put za redom, a jednako kao i lani regata će imati i status Prvenstva Hrvatske za ovu klasu

1102

I ove godine regatni program se otvara s regatom radio upravljanih jedrilica klase IOM, a koju naš klub organizira od 20. do 22. siječnja u Rogoznici. Ovo će biti 11. put za redom, a jednako kao i lani regata će imati i status Prvenstva Hrvatske za ovu klasu.

S promocijom regate se krenulo u listopadu 2016. pa je  i to sigurno imalo svoj obol u činjenici da se za ovu godinu na startnoj listi nalazi 40 jedriličara s tim da ih je još nekoliko i na listi čekanja. Riječ je o rekordnom broju na ovoj regati, a i dugo se u Hrvatskoj nije organizirala regata “metarskih” modela koja je imala ovolike najave a da nije bila riječ o kontinentalnom prvenstvu.

Uz Hrvatske oznake na jedrima, na regatnom polju će se moći vidjeti i nacionalne oznake još 7 država. Uglavnom je riječ o tradicionalnim posjetiteljima ove regate iz Mađarske, Rumunjske i Austrije, ali ovaj put će nastupiti i čak 6 natjecatelja iz daleke Turske, te predstavnici Slovačke, Češke i također daleke Velike Britanije!

Program je standardan i za petak, prvi dan regate je planirano navigacijsko jedrenje oko Rogozničkog poluotoka. Start bi trebao biti u 9:30, a povratak treba uslijediti do podne kad kreću pripreme za kvalifikacijska jedrenja na klasičnom štap polju.

40 natjecatelja će biti podijeljeno u dvije skupine. Prvih 6 jedrenja (kvalifikacije) će se članovi tih skupina stalno miješati i iz konačne sume bodova će se dobiti dvije jakosne skupine čiji sastavi će ostati nepromijenjeni do kraja natjecanja.

U subotu i nedjelju će se stalno jedriti na štap polju, a pored regatnog polja za IOM jedrilice postavit će se i regatno polje za jedrilice RG65. Ovi maleni modeli inače služe za promociju RU jedrenja među osnovnoškolcima, pa će oni i u Rogoznici imati priliku isprobati njihove plovidbene karakteristike i svoje kormilarske potencijale. Društvo će im praviti vršnjaci iz Splita i Biograda, pa se i njih očekuje 10-15.

Jedini potencijalni problem su vremenski uvjeti koji trenutno vladaju u cijeloj Europi. Po prognozama koje su objavljene za idućih desetak dana očekuje se hladno vrijeme, ali s temperaturama iznad nule. Također je u najavi sunčano vrijeme i lagani burin. Nadamo se da su prognostičari u pravu i da će i ovaj put svi iz Rogoznice otići svojim kućama s osmjehom na licu i željom za ponovnim jedrenjem u jednoj od najljepših Dalmatinskih prirodnih luka.

U organizaciji ove regate tradicionalno nam izlaze u susret članovi Rogozničke eko patrole iz udruge OKEA, općina Rogoznica i Rogoznička turistička zajednica!

Više podataka o regati može se pronaći i na njenim web stranicama čiji link se može pronaći na www.ru.hjs.hr.

2017rog2