9. je iza nas!

766

Već se 9 godina za redom u Rogoznici održava regata jedrilica klase IOM s vrlo atraktivnom navigacijskom regatom kao uvodom u glavni dogadaj, klasične kriterijske regate oko oznaka.
Ove godine se okupio do sada najmanji broj sudionika. Tri tjedna prije održavanja regata je skračena s 3 na 2 dana zbog najava koje su osiguravale jedrenje u samo jednoj grupi. Srećom to nije pokolebalo modelare iz Rumunjske i Madarske da i ove godine daju ovoj regati prefiks “međunarodna”.
Start ovogodišnje navigacije je uslijedio iza predvidenih 9:00, ali vjetra je bilo dovoljno da to ne utječe na planirani start kasnije regate oko oznaka. Vec na startu je puhala bura koja je bila na granici A kompleta jedara, ali kurs niz vjetar nije previše zabrinjavao jedriličare, pa se nitko nije odlucio na manji, B set, jedara. S takvom kombinacijom svi su vrlo brzo stigli do cilja prve etape, ali za drugu etapu se to više nije moglo ponoviti.

Na drugoj etapi je bila dosta duga dionica jedrenja u orcu, a bura je na tom dijelu rute bila nešto jaca, pa su se svi prebacili na B komplete. Ubrzo nakon starta nekolicina vodećih u žaru borbe nije primjetila jedan konop u moru ispred sebe. To su iskoristili kormilari svih jedrilica iza njih, pa su ih elegantno zaobišli.
Također je i ovdje bilo u pitanju dosta brzo jedrenje, pa je nakon finiša ostalo dovoljno vremena za malo dužu pauzu prije posljednjeg starta.
Posljednji start je također odrađen po jačem vjetru, ponovno buri i flota je brzo prošla sve točke obaveznog obilaska i prolaske, te uspješno stigla do cilja.
Na zbrajanju bodova na kraju je najbolji bio Zvonko Jelačić koji je ponovio prošlogodišnji uspjeh i uz Marka Matića postao jedini koji ima dvije pobjede na ovoj regati.
I za kraj bi trebalo spomenuti ovogodišnjeg drugoplasiranog, a to je bio Tomislav Bašić, jedriličar kojem je ovo bila prva regata u klasi IOM, a inače je u svjetskim okvirima poznat kao kormilar na jedrilicama klasa RC44, TP52, član TOP 10 skupine na WMR ljestvici…

Unatoč skraćenju trajanja regate s 3 na 2 dana natjecatelji nisu bili uskraćeni za kvalitetna jedrenja i zahvaljujući povoljnim vremenskim uvjetima odjedren je maksimalno predviđen broj plovova u klasičnoj regati oko oznaka.
Nakon završetka navigacije regatno polje je izmješteno na lokaciju koja je najpovoljnija za jedrenje po buri. Bove su postavljene i vrlo brzo se krenulo s planiranim programom.Na polju je odmah od početka dominirao Marko Matić, a uz njega su za najviša mjesta na postolju borbu vodili Jelačić, Vesanović i Matulja.
8 jedrenja je završeno do 16 sati kad su se svi sudionici prebacili na zajedničku večeru uz opušteno druženje.
Nedjelja je bila čak i malo sunčanija od subote, a bura je puhala nešto slabije. Regatno polje je bilo postavljeno na istom mjestu kao i dan ranije, a maksimalnih 10 jedrenja je uspješno odrađeno do ranih poslijepodnevnih sati.
Na moru se situacija nešto promijenila, jer je Jelačić skoro sva jedrenja završio na prvom mjestu. Međutim bodovna zaliha od subote je pomogla Matiću da zadrži vodeću poziciju. Jelačić je tako završio na drugom mjestu, a trećeplasiran je bio Vedran Vesanović koji je nastavio kontinuitet s vrlo dobrim ulascima oko 2, 3 i 4. mjesta!

Dok se jedrila IOM regata u blizini su oba dana jedrile i jedrilice klase RG65. Subota je bila rezervirana za promociju ove klase među mladim Rogožnjanima, a u nedjelju su u Rogoznicu stigli jedriličari iz Biograda sa svojim Flaying Dragonima.
8 ovih jedrilica je pružilo lijepu sliku, a Biograđanima su se na regati pridružili i mladi jedriličari iz Primoštena i našeg kluba, a koji inače jedre u Optimistima i Laserima. Oni su održali revijalnu regatu, a najboljim je proglašen naš laseraš Ante Jusić.