Idemo u Rogoznicu

986

Stigao je vikend održavanja 9. Rogozničkog kupa. Regate radio upravljanih jedrilica klase IOM (international one metre).
Ovu dislociranu regatu od samih početaka organizira šibenski JK Val u suradnji s domaćim snagama iz Rogoznice, udrugom OKEA i uz pokroviteljstvo Općine Rogoznica.
Riječ je o tradicionalno najpopularnijoj regati ove klase jedrilica u Hrvatskoj i šire. Njezin najatraktivniji dio je navigacijska regata s kojom se otvara ovo natjecanje. Riječ je o regati podijeljenoj u tri etape, a koja starta s predjela Miline (u blizini marine Frapa). Od starta se ide preko rogozničkog mosta oko poluotoka, sve do uvale Gornji muli, gdje se flota okreće oko oznake i vraća se istim putem natrag. Ukupno je riječ o ruti dugoj oko 3.5NM, što je u odnosu na veličinu ovih jedrilica vrlo zanimljiv podatak.
Nakon povratka kreće se sa standardnom regatom oko oznaka koja je prva kriterijska regata klase IOM u ovoj kalendarskoj godini. Ovisno o smjeru vjetra koji bude puhao jedrit će se ili na Milinama ili na poluotoku i to će se odrediti u posljednji trenutak.
Ove godine su nastup u Rogoznici potvrdili i inozemni jedriličari, pa će se nastavit međunarodni kontinuitet ove regate, podatak koji je prati od njenog prvog izdanja.
Svake godine se pokušava napraviti nešto novo i zanimljivo da se privuče što veći broj posjetitelja i ljubitelja jedrenja, a ove godine će to biti promocija jedne druge klase radio upravljanih jedrilica. Riječ je o jedrilicama klase RG65, konkretno o modelima pod imenom Dragon Force. Oni su mnogo jednostavniji od jedrilica klase IOM, lakše ih je opremiti i što je najvažnije višestruko su jeftiniji od IOM-a. Te karakteristike ih čine popularnima u svijetu, jer su mnogo pristupačniji, pa svi koji se žele okušati u radio upravljanom jedrenju u ovo priču u posljednje vrijeme ulaze preko ove klase.

S ciljem promocije ovih modela u subotu će članovi splitskog JK Zenta donijeti svoje 4 jedrilice koje će biti na raspolaganju za jedrenje mladim rogožnjanima i svim ostalima koji se tu budu našli. Oni će moći s njima jedriti od podne, pa do kasnih poslijepodnevnih sati.
Drugi korak ove promocije je nedjelja kad će u Rogoznicu stići i modelari iz YC Biograd sa svojim modelima, pa će ova mini flota od 8 jedrilica imati i svoju regatu. Naravno, svi zainteresirani su dobrodošli i u nedjelju, jer će sigurno dobiti sve željene informacije iz prve ruke.