Jelačiću sve titule

10. Rogoznički kup, ovogodišnje Državno prvenstvo radio upravljanih jedrilica klase Ineternational One Metre (IOM) uspješno se održala protekli vikend u Rogoznici. Izvrsno prirodno okruženje Rogozničkog zaljeva ove godine je privuklo 32 jedriličara i jedriličarke iz cijele Hrvatske, te iz Austrije, Mađarske, Norveške, Rumunjske i Turske.

1284

10. Rogoznički kup, ovogodišnje Državno prvenstvo radio upravljanih jedrilica klase Ineternational One Metre (IOM) uspješno se održala protekli vikend u Rogoznici. Izvrsno prirodno okruženje Rogozničkog zaljeva ove godine je privuklo 32 jedriličara i jedriličarke iz cijele Hrvatske, te iz Austrije, Mađarske, Norveške, Rumunjske i Turske.

Krasno vrijeme za ovo doba godine posebno je obilježilo ovu regatu, dok je vjetar na početku unio malo nervoze jer nije bio izdašan kao što zna biti.

Početak programa je bila navigacijska regata. Predviđeno da se jedri od predjela Miline (blizu ulaza u marinu Frapa), pa preko rogozničkog mosta, oko poluotoka i istim putem natrag. Ova ruta je podijeljena u 3 etape ukupne duljine veće od 3.5 nautičkih milja. Inače se odjedri bez ikakvih problema, ali ove godine vladala je vrlo jaka bonaca cijeli petak ujutor. Tek oko 10:30 je napravljen start prve etape po vrlo slabom lahoru. Zbog tako nepovoljnih uvjeta odlučeno je da se odjedre samo ova i treća etapa, odnosno povratak natrag na početnu poziciju.

I inače po ovakvim vremenskim uvjetima kad vjetra više nema nego ima treba imati i dobru dozu sportske sreće da se uhvate povremeni i mjestimični refulčići, a ove godine je u tome bio najuspješniji Zvonko Jelačić iz splitske JK Zenta. On i Marko Matić su do sada bili najuspješniji natjecatelji na navigaciji sa po dvije pobjede, ali se Zvonko sad izdvojio sam na vrhu s tri i to uzastopne pobjede!

Nakon povratka ostalo se na istom mjestu gdje je bio i cilj navigacije jer se počeo formirati sjeverozapadnjak. Inače prednost Rogoznice u odnosu na mnoga druga regatna polja je u tome što se zbog njenig geografskih karakteristima može birati nekoliko lokacija s obzirom na smjer vjetra.

Princip natjecanja, s obzirom na broj natjecatelja, je takav da se prvo jedrilo 6 kvalifikacijskih jedrenja. Nakon njih su se formirale dvije finalne skupine čiji sastav se nije mijenjao do kraja natjecanja.

U petak su po dvije kvalifikacijske skupine uspjele odjedriti po tri plova čiji rezultati su najavili tijesnu borbu za vrh u iduća dva dana. Naime, mnogo natjecatelja je bilo čas u vrhu, čas u sredini, a ponekad i na dnu ljestvice.

Subota je bila s nešto konstantnijim vjetrom po snazi u odnosu na petak, ali dosta nestabilnim po smjeru. Odmah na početku su odjedrena preostala 3 kvalifikacijska jedrenja nakon kojih su formirane zlatna i srebrena skupina. Zanimljivo je da su se grupe formirale tako da je u srebrenoj skupini bio samo jedan hrvatski jedriličar uz sve strance, dok je u zlatnoj skupini bio samo jedan predstavnik iz mađarske!

Ovo je inače i jedan od pokazatelja kvalitete jedrenja u ovoj klasi u Hrvatskoj. Iako nema pretjerano mnogo jedriličara koji jedre s ovim modelima ipak je razina njihovog jedrenja vrlo visoka i naša reprezentacija je trenutno među tri najjače u svijetu uz Engleze i Francuze. Uglavnom, posljednjih godina se sa svjeskih i europskih prvenstava vraćaju bar s jednom medaljom i po 5-6 jedriličara u prvih deset! Ovdje možemo istaknuti najvrijednije rezultate a to su zlato Zvonka Jelačića na Barbadosu 2009. pa srebro Marka Matića u Izraelu 2013., bronca Marija Škrlja s Barbdosa, europska titula Marka Matića iz 2010. iz Francuske, srebro s EP na Cresu Zvonka Jelačića, srebro Ante Kovačevića iz 2008. iz Dubrovnika itd…

Nakon kratke pauze po završetku kvalifikacija, krenulo se odmah s finalnim jedrenjima.
Oštra borba za vrh od samog početka! Stalne izmjene na čelu flote, vrlo teško regatno polje u kojem stalno ista taktika nije bila isplativa… vrlo zanimljivo za publiku koja i inače prati jedrenje. Uspješno su odjedrena tri jedrenja svake skupine.

Nedjelja je i po prognozi bila najvjetrovitiji dan vikenda u Rogoznici, a po količini sunca i najtopliji i najsunčaniji dan. Za razliku od prva dva dana, s jedrenjem se krenulo po programu, već u deset sati. Ponovno je puhalo iz zone sjever-sjeverozapad i vjetar je bio poprilično stabilan po smjeru što je znatno olakšalo posao Regatnom odboru, a plovovi su išli jedan za drugim.
Po Uputama za jedrenje je bilo predviđeno da se svaki dan jedri maksimalno 8 plovova za svaku skupinu i to je tek u nedjelju uspješno napravljeno.
Kolika je bila želja natjecatelja za dobrim rezultatima govori podatak da su skoro svi startevi zlatne skupine bili ponavljani zbog preuranjenih kretanja većine flote, pa je Regatni odbor morao označavati “crnu zastavu”, odnosno mogućnost diskvalifikacije u tom jedrenju svakog onog tko preuranjeno presiječe liniju starta!
Ni tako ozbiljne sankcije nisu skroz ublažile sportske tenzije, pa je nekoliko natjecatelja dobilo diskvalifikacije zbog takvih poteza u posljednjim sekundama predstartnih procedura.
Za razliku od “Odlikaša”, u srebrenoj skupini je bilo dosta mirnije jedenje i samo 2 ili 3 puta Regatni odbor je morao pribjegavati upotrebi restrikcija u predstartnoj proceduri.

I za kraj pravi triler u posljednjem jedrenju! Plov koji je odlučivao pobjednika. U kombinaciji su bili Jelačić, Kovačević i Škrlj. Kovačević je morao ostvariti prednost od 4 mjesta ispred Jelačića da bio bio pobjednik, ali uspio je ući u cilj tek s 3 mjesta razlike. On je završio posljednje jedrenje kao 2. dok je Jelačić ušao kao petoplasirani i to mu je bilo dovoljno za pobjedu na ovogodišnjem Državnom prvenstvu. A da bi neizvjesnost bila maksimalna to je ostvario unatoč jednakom broju bodova kao što ih je skupio i Kovačević!
Mario Škrlj je tako, unatoč 4. mjestu u posljednjem plovu, bio jedan bod iza spomenutog dvojca i prvenstvo završio kao brončani.

U srebrenoj skupini je situacija bila nešto čistija, jer je u njoj najstalnije jedrenje pokazao natjecatelj iz Norveške, Yngve Stender, koji je s velikom razlikom od 20 bodova bio najbolji. Iza njega se smjestio predstavni mađarske, Csaba Forrai, stalni gost regate u Rogoznici, a na trećem mjestu je završio turski jedriličar Mehmet Yasar Yucel.

Uz jedrilice klase IOM u Rogoznici su se u subotu i nedjelju mogli vidjeti i “mali” modeli, jedrilice klase Dragon Force 65. U subotu je bila organizirna promocija ove klase za sve koje zanima ovakav način jedrenja, a u nedjelju je bila organizirana i regata zanjih.
Sudjelovali su najmlađi jedriličari iz Primoštena, Rogoznice i Splita, a najuspješniji među njima je bio Teo Stefanovski iz JK Zenta iz Splita.

Ove, kao i svih prethodnih godina, osim JK Val koji je glavni organizator regate, veliki obol i koordinaciju svih zbivanja u Rogoznici obavili su članovi udruge OKEA, a njen predsjednik, g.Ivica Perić je kao i svih ranijih godina napravio nagrade za najbolje! Orginalan kao i uvijek, napravio je lijepu uspomenu koju će svatko od slavodobitnika rado držati na svojoj polici za pehare.

Također treba istaknuti i ovogodišnju podršku Turističke zajednice Rogoznice i njenog direktora g.Marija Mladinića koji je ove godine dodijelio i jedno posebno priznanje. Riječ je o priznanju za Rumunjskog natjecatelja Gyulu Ferenza koji je ove godine stigao po 8. put u Rogoznicu, a njegovo putovanje samo u jednom smjeru je duljine od oko 1200km!
A i ove godine uz natjecatelje je bio i restoran Lanterna čije osoblje je pazilo na konstantnu okrjepu natjecatelja sva tri dana regate.

Što se tiče našeg jedinog predstavnika, Hrvoja Duvančića, on je kvalifikacije završi okao 11. a nakon finalnih jedrenja u zlatnoj grupi regatu je finiširao na 15. mjestu!

2016dprog

Rezultati regate mogu se pročitati na ovom linku.