Jelačiću dupla kruna

1116

Gotov je 8. Rogoznički kup! I ove godine je opravdao status jedne od naših najkvalitetnijih regata u natjecateljskom, a i u onom što je nama kao klubu najvažnije, a to je organizacijskom pogledu!

Nedjelja je prošla kao najsunčaniji dan proteklog vikenda, pa je sunce uspjelo malo ublažiti hladnoću koja je vladala zbog tramontane. Ona je zapuhala prije nego su se jedriličari počeli okupljati, pa je bio lagan izbor koji je morao napraviti RO u pogledu mjesta regatnog polja. Odmah je odlučeno da se jedri na Milinama, mjestu od kuda kreće navigacijska regata oko Rogoznice.

Po programu regate predviđeno je da svaka skupina jedri najviše 8 jedrenja u jednom danu. Program je u potpunosti ostvaren, jer nije bilo potrebe za velikim korekcijama regatnog polja, a nije se gubilo vrijema ni na proteste jer su se skoro svi inceidenti rješavali već na moru direktnim presuđivanjem.

2014rog06

Što se tiče snage vjetra, ona je bila ujednačenija nego u subotu. Jedra su se mijenjala samo jednom. Dan je započet s najvećim jedrima (A komplet), da bi se pri sredini dana svi morali prebaciti na B komplet.

U zlatnoj skupini nije bilo nekih posebnih iznenađenja i u vrhu su se izmjenjivala uglavnom ista imena na koja smo navikli na IOM regatama. Najzanimljivija situacija za publiku je bila pred kraj dana kad je Robertu Matulji iz JK Opatija nakon privjetrinske oznake pukla kobilica. Jedrilica se zbog toga prevrnula, a Robert je morao zaroniti po svoju opremu. Srećom, ronilačko odijelo se brzo pronašlo (hvala Izidoru Lovriću) i odmah nakon ulaska u more Robert je izronio peraju s bulbom. Naravno, za njega je zbog toga regata bila gotova.

U srebrenoj skupini je bilo nešto više DNF-ova zbog pokvarenih vinčeva, ali srećom bez slomljene opreme. Jedini veći “gubitak” u ovoj skupini se desio pred sam kraj natjecanja kad su predstavnici Austrije morali krenuti natrag doma zbog hitnih obaveza jednog od jedriličara. I bez njih je u ovoj skupini također nastavilo biti uzbudljivo, jer su natjecatelji bili izjednačene kvalitete, a jedrilice jednakih brzina.

Nakon završetka jedrenja nastavak je bio u restoranu Lanterna, tradicionalnom rogožnjanskom okupljalištu modelara, gdje je uz fritule organizirana svečana podjela nagrada. Ove godine se s nagradom doma vratio mađar Laszlo Csoka kao najbolji u srebrenoj skupini, Paolo Mavričić kao najbolji junior, Mario Škrlj kao brončani, Marko Matić kao srebreni i Zvonko Jelačić kao zlatni!

2014rog08

Ovim putem želimo se zahvaliti na pomoći koju već tradicionalno Općina Rogoznica pruža u organizaciji ove regate i pokroviteljstvu udruge OKEA te osobnoj pomoći g. Ivice Perića pri izradi unikatnih nagrada za najbolje jedriličare.

Subotnje fotografije su na ovom linku, a nedjeljne fotografije na ovom linku, dok su konačni rezultati ovdje:

2014rogrezuk