Vrhunsko jedrenje

1357

Nakon jučerašnjeg kišnog, ali relativno toplog dana jedriličari su se danas smrzavali na refulima jake i povremeno vrlo jake bure.

Za ovaj smjer vjetra je optimalna pozicija za jedrenje na smaom poluotoku. Kako je regatno polje postavljeno na početku dana ostalo je nepromijenjeno do samog kraja jedrenja. Jedino što se stalno mijenjalo je bio intenzitet vjetra, tako da su se sve karakteristike bure iz metereoloških definicija mogle danas prepoznati.

Veči dio dana je bio rezerviran za 6 kvalifikacijskih jedrenja za formiranje zlatne i srebrene finalne skupine. Ove grupe su stalno imale različite sudionike, jer je namjera SHRS sistema flotnog jedrenja da se u kvalifikacijama vozi u što različitijim kombinacijama, da bi se što bolje dobile jakosne skupine potrebne za nastavak regate.

Na samom početku jedrilo se s B jedrima, jer vjetar nije bio prejak. U jednom trenutku je toliko oslabio da su svi prešli na najveća (A) jedra, ali to nije dugo trajalo. Ubrzo su se svi morali prebaciti na B, a na sredini dana se jedrilo i s najmanjim (C) kompletom jedara. Do kraja dana bilo je još izmjena i kalkuliranja da li da se jedri s B ili C jedrima jer je bura uglavnom imala prosjek brzine od oko 18-20 čvorova, ali u kratkotrajnim refulima je prelazila i 30 čvorova. S obzirom na uvjete može se reći da je cijela flota spremno dočekala ovakve uvjete jedrenja. Problema koji su se vrlo brzo riješili imalo je samo nekoliko jedrilica.

2014rog06

Oba naša jedriličara su u srebrenoj grupi. Marin Desabota je dan završio kao 7. a Hrvoje Duvančić kao 9. U ukupnom vodstvu se nalazi Zvonko Jelačić koji je ispred Marka Matića za vrlo tijesnih 1.4 boda!

Nastavak regate je u nedjelju u 10:00, najvjerojatnije na istoj poziciji jer je prognoza skoro pa identična današnjoj. Zato ako se netko nalazi u blizini ili je u prolazu pored Rogoznice neka svrati do rive, jer će sigurno svjedočiti vrlo atraktivnom i zanimljivom jedrenju trenutno najboljih svjetskih modelara!

Kompletne današnje rezultate možete pronaći na ovom linku.